София приема първата регионална работна група в ЕС за закупуване

...
София приема първата регионална работна група в ЕС за закупуване
Коментари Харесай

След спирането на руския газ: Какви са коментарите в Европа?


София приема първата районна работна група в Европейски Съюз за закупуване на сила. Този център ще ръководи газовата и електрическата инфраструктура за югоизточна Европа. Това стана ясно след срещите в Брюксел на вицепремиера Асен Василев и енергийния министър Александър Николов. Какъв е отзвукът в Брюксел към прекъсването на доставките от „ Газпром “

Коментарите идват освен от водачите на евроинституциите или чиновниците им, а даже за елементарните жители в Брюксел. Абсолютно всички знаят и оживено разясняват, че „ Газпром “ спря доставките за България и Полша.

Техническото пояснение на източници от Комисията е следното: просто България и Полша се оказаха първите, които трябваше да извършат тази седмица постоянните си заплащания към „ Газпром “ след издаването на 31 март на съветския указ, налагащ заплащане в рубли.

Същите източници настояват, че и България, и Полша са изпълнили договорните си връзки т.е. направили са заплащането, както до момента. България в частност заплаща в долари.

Според нововъведената с съветския указ система, заплащането се смята за финализирано едвам, когато сумата е конвертирана в рубли. И ето тук идва несъгласието на Брюксел, тъй като след внасянето на дължимата сума от европейски покупател към „ Газпром “, съветската страна разполага с неустановен интервал от време да я конвертира в рубли, а съответната европейска страна към този момент няма надзор над импортираната от самата нея сума. В конвертирането се включва Руската централна банка, а тя е в листата на европейските наказания, наложени на Русия.

Все още има разнообразни тълкования дали се нарушават и с какво европейските наказания, в случай че се заплаща непосредствено в рубли, без съветската страна да конвертира вноски.

И до момента в който всички 27 държави-членки се обединят към едно пояснение кое е нарушаване на глобите и кое не е, през вчерашния ден беше доказано, че България няма да заплаща в рубли. Имало е такова предложение към страната ни, само че няма да бъде направено, както „ Газпром “ желае от нас, удостовери вицепремиерът Асен Василев.

Междувременно България поема първия районен координационен център, който да ръководи газовата и електрическата инфраструктура за Югоизточна Европа. Той ще работи след две седмици, безапелационен е Асен Василев.

В средата на май ще се вземе и решението за общите поръчки на газ.

Следващата значима дата по тематиката за газа ще бъде в понеделник, 2 май, когато се провежда среща на европейските енергийни министри.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР