София. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря

...
София. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря
Коментари Харесай

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей

София. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по разширението на Европейски Съюз и по съседството Оливер Вархей в Централата на ГЕРБ. Основен акцент на диалога, който се състоя по самодейност на европейския комисар, бе Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Република Северна Македония. Това оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ .

Бойко Борисов посочи основната роля на България за връщането на тематиката за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза. Лидерът на ГЕРБ още веднъж акцентира, че европейското бъдеще на този стратегически район е гаранция за мир и разцвет, както и предварителна защита против въздействието на други сили. Той посочи, че Европа би трябвало да продължи да работи интензивно по тематиката за евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

Двамата разискаха и разширението на транспортната и цифровата инфраструктура на страните от района. „ Убеден съм, че тази инфраструктра е един от факторите за стабилно развиване на всички страни. Затова и по време на Българското европредседателство, както и в границите на Берлинския развой, акцентирахме върху свързаността. Създаването на условия за стопански разцвет способстват и за развиването и добросъседските връзки. Важно е да не стопира работата по съответните ивнестиционни планове за районна инфраструктура в региона на енергетиката, превоза и други, тъй като те усъвършенстват живота на жителите “, разяснява Борисов.

„ От интерес за целия район и за европейската сигурност е цялостното създаване на Коридор № 8, който ще разреши свързването на Черно с Адриатическо море “, съобщи Борисов. Той добави, че България е на кръстопът на Балканите и по тази причина освен за нашата страна, само че и за целия Европейски Съюз ще бъде потребно построяването в района на газови интерконекторни връзки със прилежащите страни. Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

Борисов и Вархей разискаха и самодейностите, в които България ще взе участие в границите на „ Три морета “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР