София. Позиция на България относно Украйна трябва да бъде търсене

...
София. Позиция на България относно Украйна трябва да бъде търсене
Коментари Харесай

Проф. Димитър Димитров, УНСС: Позицията на България относно Украйна трябва да бъде търсене на решения в рамките на НАТО и ЕС

София. Позиция на България по отношение на Украйна би трябвало да бъде търсене на решения в границите на НАТО и Европейски Съюз. Това сподели в изявление за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ проф. Димитър Димитров – ректор на Университета за национално и международно стопанство (УНСС) и специалист по национална сигурност.

„ Нашата позиция би трябвало да бъде търсене на решения в границите на НАТО и Европейски Съюз. Нашите военни и стопански са много по-малки и независими няма по какъв начин да създадем нещо. Ние би трябвало да търсим решението на въпросите, свързани с националната сигурност, в границите на Европейски Съюз и НАТО. Ако предприемем независими ограничения, от какъвто и да е темперамент, няма да бъде обсъждано съществено “, сподели още той.

По думите на проф. Димитър Димитров обстановката няма да бъде лимитирана единствено в региона на Домбас, а ще се търси политическо решение на цяла Украйна, според съветската страна.

„ Аз бях един от тези специалисти, които не предвиждаха по-нататъшно развиване на спора. Винаги има такива процеси – водят се договаряния, слагат се претенции, те се удовлетворяват или не се удовлетворяват. Явно в един миг съветското управление е решило, че може да реализира политическите си цели посредством военни средства. Доколкото разбираме, отмъщава на военните дейности, нещата няма да се лимитират единствено в региона на Домбас, а ще се търси политическо решение на цяла Украйна, според съветската страна. Те приказват за демилитаризация на Украйна и за денацификация на Украйна, което значи промяна на държавното управление с смяна на политическия режим “, добави още той.

„ Като че ли светът и всички страни счита, че това е нещо локално – просто спор сред Русия и Украйна, който те си вземат решение между тях. Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия излизат в пакети от наказания, чиито резултати обаче ще се демонстрират дълготраен проект, не незабавно. Засега има някакво нанагорнище и наблюдение на това, което се случва в Украйна “, сподели проф. Димитров.

По думите му глобите от време на време играят позитивна роля, само че не са панацея за решение на всички въпроси.

„ Пряка военна опасност няма, не е добре да се плашат хората и нашите съграждани. Икономическите последици, които ще се проявят по-нататък би трябвало да бъдат съществено прегледани. Ние подвластен от импорт на първични материали, редица браншове, експорт, импорт от Русия, туризма, въздушните известия, корабоплаванията. Не споделям, че всички тези неща ще изчезнат или спрат, само че би трябвало да си създадем обзор и да бъдем подготвени за смяна в тези връзки, Това неизбежно се случва след всеки боен спор “, разясни проф. Димитров.

Той изясни, че ограниченията, би трябвало да са навременни и да са взети преди експлоадиране на спор.

„ Ние имаме построена система за мобилизационна подготовка – има държавен запас, структури, които би трябвало да поддържат прочут запас и прочут ресурс, в случай че нещо се случи в тази обстановка,. Адекватните ограничения се вземат и изчислят няколко месеца или години по-рано, когато би трябвало да се вземат. Когато към този момент избухне спорът, ще бъде късно или няма да разполагаме с такива ограничения “, разяснява проф. Димитър Димитров.

Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел „ Мнение ”

Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР