София. Повишеният интерес на потребителите към пазаруването през Интернет и

...
София. Повишеният интерес на потребителите към пазаруването през Интернет и
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Оплакванията от електронни магазини влязоха в ТОП 10 на потребителските жалби

София. Повишеният интерес на потребителите към извършването на покупки през Интернет и увеличението на електронните магазини докара до там, че в нашата ранглиста ТОП 10 на най-често срещаните тъжби и сигнали започнаха да влизат и проблеми, които са свързани с онлайн търговията. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред „ Дарик ” радио и добави, че институцията реагира на всяка тъжба или сигнал, само че откликва и на желанието на хората за консултация по съответни запитвания, свързани с извършването на покупки, в това число и през Интернет, оповестиха от пресцентъра на Комисията .
Основният въпрос към специалистите на КЗП е обвързван с правото да върнат онлайн покупка и да получат парите си назад единствено тъй като продуктът не им е харесал. „ Съгласно общата европейска рамка в 14-дневен период от приемането на стоката потребителят може да съобщи желанието си пред търговеца да я върне и в същия този период търговецът би трябвало да предприеме дейности по възобновяване на всички платени от клиента пари ”, изясни Маргаритов. Той посочи, че по закон това следва да стане по същия прийом, по който е било осъществено заплащането. Според него е допустимо потребителят и търговецът да се договорят за различен желан метод, само че е належащо да бъде реализирано цялостно единодушие сред тях.
Все още КЗП открива случаи, в които или не е разказано задоволително ясно правото на отвод, или е посочен по-кратък период за упражняването му. „ Това може да се дължи на събитието, че до 2014г. нормативната уредба позволяваше този период да бъде седем дни. В момента той е уеднаквен за всички държави-членки и е 14 дни ”, напомни Маргаритов. Председателят на КЗП уточни, че още веднъж в интерес на потребителите е скъсен от 30 дни на 14 дни срокът, в който търговецът следва да върне парите откакто клиентът му го е уведомил за желанието си да се откаже от покупката.
Независимо от това какъв период е посочен от електронния магазин, годният е 14 дни. Нещо повече – в случай че търговецът си е икономисал информация за опцията и периодите за връщане на стоката, потребителят има право в границите на една година след приключването на 14-дневния период от приемане на стоката, да се откаже от покупката. „ Това е направено, с цел да бъдат подтиквани търговците да разгласяват тази информация в електронните си магазини ”, разяснява ръководителят на КЗП.

Препоръчително е отводът да бъде заявяван посредством Стандартния европейски формуляр, който търговците са длъжни да разгласяват на електронните си страници, само че може да бъде изтеглен и от уеб страницата на КЗП. „ Така ние доста елементарно бихме могли да потвърдим, че търговецът не е извършил задължението си да върне парите в период ”, добави Маргаритов.

Председателят на КЗП осведоми, че Новият търговски механизъм планува въвеждането на по-ясни правила по отношение на това по кое време стоката, която се връща, е използвана и по кое време единствено е тествана от потребителя, с цел да се увери той, че дава отговор на неговите упования. Също по този начин търговецът ще дължи връщането на парите, когато има доказателство, че потребителят е изпратил назад стоката. „ Тези промени ще подобрят връзката сред търговци и консуматори във опцията да се потвърди във всеки един съответен случай дали е настъпило едно или друго събитие, като това ще разреши на институциите при зародил потребителски спор да съумеят да открият каква е фактическата конюнктура и дали е налице нелоялна процедура ”, сподели още Маргаритов.

Потребителите следва да имат поради, че връщането на стоката може да бъде за тяхна сметка, само че търговците са длъжни да ги осведомят авансово за всички условия по практикуване правото на отвод.
При предявяване на претенция за дефектна стока обаче търговецът следва да поеме разноските за връщането и ремонта.

Маргаритов уточни, че законът планува някои случаи, в които правото на отвод от онлайн покупка не важи. Например, при поръчка на стока по самостоятелни параметри, не тъй като търговецът не я е извършил правилно, а заради това, че тя на практика не би могла да бъде осъществена във връзка с други клиенти. Сред изключенията попадат и групите артикули, които не могат да бъдат върнати по хигиенични съображения, както и носители със записи на артикули на интелектуалната благосъстоятелност (софтуер, филми, музика, игри и т.н.) след разпечатването им, изясни ръководителят на КЗП.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР