София. Политиците винаги ще се опитват и са се опитвали

...
София. Политиците винаги ще се опитват и са се опитвали
Коментари Харесай

Борислав Цеков, доктор по конституционно право: Политиците винаги ще се опитват и са се опитвали в историята да въздействат на съдебната власт, но въпросът е в интегритета на магистратите

София. Политиците постоянно ще се пробват и са се опитвали в историята да влияят на правосъдната власт, само че въпросът е в интегритета на магистратите. Това сподели докторът по конституционно право Борислав Цеков в изявление за Радио „ Фокус “, като акцентира положителната вест за консенсусното издигане на новия ръководител на Върховен касационен съд Галина Захарова, което съгласно него е добър сигнал от Висш съдебен съвет.
Борислав Цеков разяснява концентрацията на толкоз събития в последните дни у третата власт.

" Очевидно новата ръководеща партийна коалиция се пробва да осъществя част от своите цели, които беше декларирала. Те са свързани точно с кадруването в правосъдната власт. Най-вероятно всички проблеми, които ескалират в последните седмици, в последния месец – стопански, обществени, здравни и така нататък, ги карат да търсят тематики, по които могат да покажат някакъв резултат. Но към този момент мисля, че и по този въпрос за правосъдната власт те остават по-скоро на равнище голи заявления, в сравнение с някаква откровена, съдържателна, премислена и в последна сметка осъществена смяна ", сподели още шефът на Центъра за Нова Европа.

Борислав Цеков, който е лекар по конституционно право напомни огромният императив при основаването Конституцията 1990-1991 година, а точно по какъв начин да се скъса с порочните, репресивни практики на тоталитарния режим, когато „ партията-държава “ се е намесвала директно в правораздавателната активност.

„ Затова самата Конституция съдържа такива високи критерии и загради за такава интервенция. Това са тези дълги мандати на тримата огромни, както и Висш съдебен съвет като професионален орган вън от системата на изпълнителната и законодателната власт. Това са задоволителни гаранции. Остава човешкият фактор - интегритетът на магистратите. А политиците постоянно ще се пробват и са се опитвали в историята да влияят на правосъдната власт. Така че институционални, конституционни гаранции има и то от най-висш темперамент. Целият въпрос остава в човешкия фактор “, дебело акцентира Борислав Цеков.

Цоня Събчева
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР