София. Политическото решение и воля е през януари пенсионерите да

...
София. Политическото решение и воля е през януари пенсионерите да
Коментари Харесай

Вицепремиерът Корнелия Нинова: Ще изпълним обещанието си пенсионерите да не получат по-малко средства. Ощетените ще бъдат компенсирани през февруари

София. Политическото решение и воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко от това, което са получили през декември. Тази воля остава безапелационна и ще осъществим това свое заричане. Средствата за това има в бюджета и към този момент преведени на Националния застрахователен институт. Още другата седмица ще бъде гласуван текст, допълнение към закона, който ще направи допустимо компенсиране на тези пенсионери, които са получили по-малка сума през януари, с пенсиите през февруари. Това съобщи в предаването на БНР „ 12+3 ” вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, оповестиха от пресцентъра на партията . Нинова изясни, че грешката е зародила във формула, която Националният застрахователен институт (НОИ) ползва, и ги прикани да излязат да обяснят на хората в какво тъкмо се състои тя.

По думите на вицепремиера Нинова мораториумът е нужен, с цел да бъдат готови ограничения да се спре фрапантното нарастване на цената на тока и да се спрат течовете на средства. „ Ако от първи януари за битовите консуматори бяхме разрешили един фрапантен скок, голям брой фамилии нямаше да могат да си го разрешат. Ако сме подготвени с ограничения преди март, мораториумът ще бъде вдигнат по-рано ”, акцентира тя.

За помощите за бизнеса Корнелия Нинова сподели, че след диалози с работодателски организации се е стигнало до решение таванът да се вдигне от 30% на 35% от разликата в оборотите. „ Те имаха искане за 40%, само че за момента в бюджета сме се спрели на 35%. Намерихме оптималното, хем да има средства да го поркием, хем да не ги оставяме в усложнение. Като министър на стопанската система и промишлеността бих желала да е повече компенсацията, само че се съобразяваме с финансовите благоприятни условия на страната ”, съобщи министър Нинова.
„ В този миг е извънредно належащо страната да покаже, че стои на мястото си и поддържа стопанската система, и фамилиите ”, безапелационна бе тя.

„ Обяванета статистика за популацията на България е стряскаща. Безумно доста документи, тактики и методики са написани през годините, само че неприятното е, че са останали на хартия. Трябва да стартираме с съответни ограничения решаването на този въпрос. Няма да е по никакъв начин елементарно и това ще е развой в годините напред. Извеждам демографската рецесия като надпартиен и даже надправителствен проблем, тъй като, в случай че в този момент сложим началото на действителни стъпки, това би трябвало да продължи и след този мандат на Народното събрание и държавното управление. Не може след промяната на всяко държавно управление да се стартира отначало. Това е въпрос на национална и държавническа отговорност ”, разяснява Корнелия Нинова. Тя показа, че следва привикване на Националния съвет по демография, на който всяко министерство да предложи предложи съответни ограничения, тъй като демографската политика е хоризонтална политика и касае голям брой ресори - опазване на здравето, обучение, стопанска система, районно развиване.

„ КСНС взе доста почтено решение в отбрана на националния интерес на България. Позицията се базира на политическото съглашение сред четирите партии и аз се веселя, че по време на договарянията за сформиране на държавно управление Българска социалистическа партия я отстояваше като алена линия ”, сподели Корнелия Нинова за извършените съвещания при президента за българската позиция за участието на Република Северна Македония в Европейския съюз.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР