София. Почти пет или шест хилядолетия се обитава този терен.

...
София. Почти пет или шест хилядолетия се обитава този терен.
Коментари Харесай

Петър Лещаков, археолог: Открихме двуетажно праисторическо жилище край Чирпан, обитавано пет или шест хилядолетия

София. Почти пет или шест хилядолетия се населява този терен. Това сподели в дневния блок " Добър ден, България " на Радио " Фокус " археологът от НАИМ-БАН Петър Лещаков, началник на обекта край Чирпан, където е открито двуетажно праисторическо жилище. Извършва се избавително изследване на сектора, обиден от модернизацията на железопътна линия Оризово-Михайлово, част от трасето Пловдив-Бургас. По думите му то е с ширина към 40 м и дължина няколкостотин метра, а над 90% от този многослоен обект попада в засегнатия сектор.
„ Обектът е открит през 2016 година Те действително са няколко, ситуирани през сухи сега дерета. Многослойни са, стартират съществуването си още от първата половина на VІ хилядолетие и с известни спирания животът тук не преставам до ХІV век “, изясни ръководителят на един от обектите.
Разкопките се правят от НАИМ-БАН и са финансирани от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “, посочи Лещаков. „ След откриването им имаше прелиминарен стадий за осъществяването на сондажи, с цел да разберем мащаба на живота в този обиден сектор от селищата. Миналата година пристъпихме към цялостни изследвания на трите обекта, които се намират наоколо един до различен, като моят е в централната част “, разясни археологът.
Той добави, че обектите съдържат материали от сходни столетия, като май-ранните материали са от началото на късния неолит. „ Най-крупно е обитаването на обекта през халколита, това е V хилядолетие. Следват остатъци от ранножелязната ера, късножелязната ера – І хилядолетие, от късната древност – спорадични следи от обитаване, и едно крупно обитаване през интервала ХІІ-ХІІІ век с обособени детайли, които демонстрират, че има живот и през ХІV век, преди преодоляването на българското царство от турските нашественици “, сподели още Петър Лещаков.
Археологът добави, че този терен с известни спирания се населява съвсем пет или шест хилядолетия. „ Това е с помощта на положителните климатични условия, съществуването на извор, който е наоколо до тези селища, земеделските площи, които хранят популацията и други Има места, които се населяват доста дълго във времето заради тези обстоятелства “, сподели още Лещаков.
Милослава АНГЕЛОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в раздел „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР