София. По софийските улици от пл. Възраждане“ потегли трамвай с

...
София. По софийските улици от пл. Възраждане“ потегли трамвай с
Коментари Харесай

По софийските улици потегли трамвай с изображения от България и Белгия по повод 120 години от първото такова превозно средство в столицата

София. По софийските улици от пл. „ Възраждане “ потегли трамвай с изображения от България и Белгия във връзка 120 години от първото такова транспортно средство в столицата. Столичани ще имат опцията да се возят в красивия трамвай в продължение на най-малко година.

Росина Тодорова от „ Столичен електротранспорт “ съобщи, че „ облеченото “ в колажи транспортно средство показва българо-белгийската дружба. „ Инициативата породи във връзка 120-годишнината от първия трамвай в София. Тъй като първият трамвай е бил белгийски и първото сдружение в действителност, опериращо трамваите е било белгийско, интерес прояви Посолството на Белгрия, което пожела да финансира облепването на един трамвай. Той показва българо-белгийската дружба, която продължава към този момент повече от тези 120 години в региона на превоза. Художничката Петя Илиева е създател на целия план “, разяснява Тодорова. По думите ѝ на процедура това са особено подбрани забележителности на Белгия и България. „ Предполагаме, че най-малко една година този трамвай ще може да се движи по улиците на София. Разбира се, може и повече. Ще зависи от положението на самите изображения “, сподели още тя.

Художникът Петя Илиева разяснява, че задачата й е била да донесе пред българска аудитория оптимално доста от непознатата просвета. Тя посочи, че е избрала изображения, които са хармонични сред България и Белгия. „ Това, което е най-характерно и представително за България е да вземем за пример паметника на Шипка, розовата котловина, с която сме известни в целия свят, красивата природа “, уточни тя и посочи, че за Белгия е подбрала да вземем за пример техния килим от цветя на централния площад, както и детайли от белгийската природа.

Зам.-кметът на София Кристиан Кръстев съобщи, че преди 120 години е стартирало трамвайното придвижване в София. По думите му тогава София е имала 6 линии и почти 23 км, а в този момент - над 14 линии и над 200 км. „ Благодаря на Н.Пр. белгийския дипломат за поддръжката и финансирането на тази прелестна самодейност, на авторката и на „ Столичен електротранспорт “ за общителното подпомагане “, съобщи Кръстев.

Белгийският дипломат Н.Пр. Фредерик Мьорис добави, че е доста благополучен, че участва на това събитие и изобщо, че то е осъществено. Той благодари на Столична община и на „ Столичен електротранспорт “ за интереса към концепцията. Според него това е страхотна опция да се показват българо-белгийските взаимоотношения, които са дългогодишни и датират от преди над 120 години. „ Изключително горди сме, че през всичките тези години към момента сме дружно “, добави още той.

На 20 април се чака още една сходна самодейност. Тогава от 14.00 часа от пл. „ Александър Невски “ ще тръгне тролейбус с изображения от над 20 страни във връзка 80-годишнината от тролейбусното придвижване. Росина Тодорова пояси, че той въплъщава в себе си изкуствата на повече от 20 страни, които са взели участие в изработването на тази мотриса. По думите ѝ планът още веднъж е дело на Петя Илиева.

От своя страна Илиева добави, че за тролейбуса ще има 21 изображения, които са колажи сред България и разнообразни страни от 5 континента с елементи от културно-историческото завещание. „ По-специално фолклорен текстил като килими, национални носии, които са доста близки сред България и други страни “, сподели още Петя Илиева.

Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР