София. По подобие на Господния светъл ден, нека и всички

...
София. По подобие на Господния светъл ден, нека и всички
Коментари Харесай

Митрополит Йосиф: По подобие на Господния светъл ден, нека и всички наши дни занапред бъдат светли, здрави и благословени

София. По сходство на Господния ярък ден, дано и всички наши дни отсега нататък бъдат светли, здрави и благословени. Това се показва в Архипастирско рождественско обръщение от митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф. „ Велик е, Господи, денят на Твоето Рождество! ” (Св. Ефрем Сириец)
Възлюбени,
Като дребните деца, които отиват в леглото преди Коледа и стават с изненада на сутринта, народът е спал през дългата неспокойна нощ на Закона и се е събудил от ангелското пение и благославящите Бога и Светия Богомладенец Иисус под Светлата звезда.
Сбъднало се реченото посредством свети оракул Исаиа, който споделя: „ земята Завулонова и земята Нефталимова, на крайморския път, оттатък Йордан, езическа Галилея, народът, който седеше в мрак, видя огромна светлина, и за ония които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина ” (Мат. 4: 15-16; Ис. 9:1-2).
Народът очаквал в тъмнината на прегрешението и гибелта да откри Иисус в тази светлина. И Го намерил таман в тази дълго-очаквана: „ Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен ” (Никейският Символ).
Всички си казвали един на различен: „ Елате си вземете и вие светлина от тази Светлина, която в никакъв случай не гасне! ” И когато те си взели от тази Светлина, те станали като звезди против тъмнината на човешкия грях.
Слава Тебе, Христе Боже наш! Твоите светци, Всемилостиве, са като звезди на земята! Когато те се приближават до света, все едно Бог допира света – „ огледа към земята, и тя се тресе; допре се до планините, и те димят! (Пс 103:31-32) “, съобщи митрополит Йосиф.

„ Подобно на Бог и светците почнали да приказват на света:
„ В тази нощ на помиряване, да няма ядосан или безрадостен човек.
В тази нощ, която успокоява всички, дано няма застрашен или смутен.
Времето в този момент принадлежи на сладчайшия Иисус!
Тази нощ е на смирения Иисус!
В този ден на опрощаване, дано не съгрешаваме.
В този ден на наслада и забавление, да не разпространяваме отчаяние и болест.
В този ден на мирна отмора, дано да не бъдем гневни.
На този ден, когато Бог слязъл долу при грешниците,
Нека праведните да не се възвишават над неверните.
На този ден, когато Бог отвори вратите към небето,
Нека нашите сърца бъдат с отворени двери за всички, които са съгрешили.
Днес Господ трансформира и взема върху Себе Си нашата природа;
Така че, дано и ние се променим и станем като Него.
Днес Бог станал човек, та с Божия щемпел да се украси и индивидът.
Днес Синът Божий станал Син Човешки, с цел да показа в какво се състои неприятното, та да може да споделя с нас положителното. На времето остарелият Адам беше излъган, че може да стане Бог (Бит. 3:5), само че желанието му не се сбъдна. Сега Бог става човек, та Той да направи Адам господ. ”, добави той.

„ Велик е, Господи, Денят на Твоето Рождество! ”, възкликва св. Ефрем Сириец.
„ Велик ” е и за нас – досточтимите клирици и миряни на закриляната от Бог Българска източноправославна епархия в Съединени американски щати, Канада и Австралия!
По сходство на Господния ярък ден, дано и всички наши дни отсега нататък бъдат светли, здрави и благословени.
Честито Рождество Христово и Новата 2022 г! “, добави митрополит Йосиф.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР