София. По организацията на изборите на 11 юли 2021 г.

...
София. По организацията на изборите на 11 юли 2021 г.
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев: За изборите на 11 юли зад граница МВнР върши два пъти повече работа при същите срокове и човешки ресурс

София. По организацията на изборите на 11 юли 2021 година зад граница Министерство на външните работи свърши двойно повече работа при два пъти повече секции от изборите на 4 април 2021 година, само че при същите условия, периоди и човешки запас. Това разгласи министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг по отношение на организацията на вота в чужбина, 128 часа и пет дни преди отварянето на първата задгранична секция в Оукланд, Нова Зеландия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи .

Външният министър дружно с ръководителя и заместник-председателя на Работна група „ Избори “ Иван Кондов и Калин Анастасов направиха равносметка на свършеното от Министерство на външните работи по вота зад граница:

- Министерство на външните работи направи вероятното за разкриване на изборни секции в най-отдалечени кътчета на света: най-западната от общо 782 секции в 68 страни се намира в Сан Франциско, Съединени американски щати, най-източната – в Оукланд, Нова Зеландия, най-северната - в Тромсьо в Норвегия, а най-южната – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Сънародниците ни ще могат да гласоподават и от Токио в Япония, през Нигерия, Баваро в Доминиканската република до Аржентина, Сургут в Русия и Република Южна Африка.

- Министерство на външните работи транспортира 9 тона машини за гласоподаване и над 10 тона изборни бумаги и бюлетини, които и ще върне назад в България след вота. Обработени са повече от 5000 счетоводни документа, както и няколко хиляди грами и дипломатически ноти.

- Към днешна дата Министерство на външните работи е доставило всички 421 машини, които са на предпазване в задграничните ни представителства. Следва тяхното превозване до съответните секции, с цел да бъдат предадени на СИК. С машини сънародниците ни ще могат да гласоподават в 273 секции в 24 страни.

- Министерство на външните работи и българските общности са подсигурили организационно и механически работата на СИК зад граница. Направени са оферти за окомплектоване на съставите на СИК зад граница, като Министерство на външните работи чака от ЦИК в незабавен порядък да дефинира окончателния състав на СИК, откакто на 3 юли 2021 година е подадена следващата информация към ЦИК.

- Министерство на външните работи командирова зад граница 380 души, а 2530 души са препоръчани от българските общности и задграничните ни представителства като членове на СИК. Около 1350 души са препоръчани за членове на СИК в чужбина от политическите партии.

Министър Стоев обърна внимание на няколко въпроса, на които Министерство на външните работи чака решение от ЦИК, защото до отварянето на първата секция в чужбина остават единствено 5 дни. На брифинга бе очебийно, че към момента няма оповестени методически инструкции, както и не е извършено образование от ЦИК на командированите за членове на СИК в чужбина, изключително за тези, които ще бъдат в секции с машинно гласоподаване.

" Не са ни предоставени и никакви аудио-визуални материали за разяснение на метода на гласоподаване в чужбина, както и обучителни материали за членовете на СИК. Въпреки че сме отправили питане до ЦИК преди повече от 3 седмици, липсва и решение във връзка с мястото и метода на попълване на декларацията по член 33. Важно е този въпрос да бъде решен преди началото на изборния ден, с цел да няма спорни тълкувания от страна на секционните изборни комисии и политическите партии. Няма изясненост и за това по какъв начин ще се регистрира изборният резултат от вота в чужбина в секциите, където се гласоподава с машини ", уточни той.

Във връзка с епидемиологичната конюнктура Светлан Стоев изрази вяра, че поради намаляването на случаите на новозаразени с COVID-19 и облекчаването на рестриктивните мерки в доста страни, изборният ден зад граница ще протече безпроблемно.

На брифинга външният ни министър се спря и на възможни бъдещи промени в Изборния кодекс, които по думите му би трябвало да бъдат направени въз основата на рекомендациите на интернационалните наблюдаващи на изборите, както и на разбор след самите избори.

„ Когато отминат изборите, новоизбраният парламент прави разбор на изборния развой въз основа на рекомендациите на интернационалните наблюдаващи. И в случай че ние желаеме да имаме един актуален Изборен кодекс, извънредно време е българските политици да се съобразят с тези рекомендации “, съобщи Светлан Стоев.

Той акцентира, че Министерство на външните работи също прави разбор след всички избори в чужбина и дава рекомендации пред ЦИК, като доста малко от тях са били взимани под внимание през годините.

Министър Стоев показа визията, че ЦИК би трябвало да е професионален, а не политически орган, а гласуването с бюлетини или с машини не е подобаващият метод за осъществяване на избори зад граница. Най-често срещаният метод на гласоподаване в чужбина е по пощата, акцентира външният ни министър и изрази вяра, че скоро българите зад граница ще могат да гласоподават по този начин, а в бъдеще и електронно по образеца на естонците.

Светлан Стоев благодари на приемащите страни за дадените единодушия на тяхна територия да бъдат извършени изборите. Той акцентира, че неполучените единодушия са доста малко. Те са за секцията в Куала Лумпур, в Малайзия, както и за по една секция в Манхайм и Щутгарт в Германия. В двата немски града обаче към този момент има открити секции – 2 в Манхфайм и 3 в Щутгарт. Към момента се чака единодушие за разкриване на секция в Нови Сад в Сърбия, а в Бон заради отвод на хотела, в който авансово имаше единодушие за разкриване на секция, се чака позволение за нов адрес. Най-близката секция до Бон е тази в Кьолн.

При смяна на адресите българските жители да наблюдават информацията на, както и на уеб страницата на съответното задгранично посланичество.

Светлан Стоев и управлението на Работна група „ Избори “ благодариха на чиновниците на Министерство на външните работи и на други ведомства от държавната администрация, които ще бъдат командировани като членове на СИК в чужбина, а също и на сътрудниците от дипломатическите и консулските ни представителства, които провеждат изборите в претрупан интервал на привършване на полугодието.

Специални благодарности бяха отправени и към представителите на българските общности зад граница, чиято интензивност в демократичния развой, както и роля в организирането и подготовката на вота през последните години непрекъснато нараства. " Българите в чужбина са най-ценният сътрудник при организирането на изборите зад граница, те пазят България в сърцето си ", акцентира министър Стоев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР