София. Първият ден на тази седмица се проявява със серия

...
София. Първият ден на тази седмица се проявява със серия
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Усетени земетресения многократно атакуват остров Крит

София. Първият ден на тази седмица се демонстрира със серия трусове, генерирани в Югоизточен Крит. Активността се развива в горната част на земната кора – на дълбочини до 14-15 км от земната повърхнина. Както бе обявено в това число от Агенция “Фокус ”, сеизмичната серия се инициира в 09:17 локално време -еднакво с времето у нас- от земетресение с манитуд 6.0 (Евро-Средиземноморски сеизмологичен център и Световен център в САЩ). това заяви за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

В понеделничния следобяд в мястото на и към началната активизация са усетени към 30 труса с друга активност. Деветте трусове с магнитуд сред 4 и 4.8 са породили чувство в епицентъра от IV до VI степен според от дълбочината на източника. Най-силният второстепенен трус, този с магнитуд 4.8, се случи в 14:02, понеделник. Останалите усетени земетресения са с по-нисък манитуд – сред 2.9 и 3.9. Атинската обсерватория към този момент дава по-беден азбучник, обяснимо.

От отчетите на очевидци до Европейския център се научава следното за главното събитие с магнитуд 6.0:
На дистанции до 15-20 км към епицентъра във всички направления (в селищата Ано Арханес, Кастели, Епископи, Скаланио и в околните села – Пацидерос, Русохория, Като Пули) – остарели и къщи от фалшив материал са получили обилни повреди, а в новите повредите са възстановими. В град Аркалохори сриване на купол на черква (в ремонт) е довело до човешка жертва. От същия град има сведения за рискови повреди в към хиляда здания, построени от камък, и за скални срутища в покрайнината. Според Гражданска отбрана над десетина души са ранени от повреди, породени от труса. Много от жителите на Ираклио, основен град на Крит на към 25 км северно от епицентъра, са се втурнали на открито от домовете си; учениците са изведени от класните стаи, а учебните заведения прекъсват работа най-малко за два дни. И по този начин, оптималната активност на разтърсване при земетресението с магнитуд 6.0 доближава VII-VIII степен, до момента в който в Ираклио тя не надминава V-VI степен. Земетресението е усетено едва и в столицата Атина.

Министерство на Инфраструктурата и Транспорта изпрати към региона на оптимално влияние отбор от експерти за ревизиране положението на постройките. Местните управници в селищата на острова са обезпечили палатки за краткотрайно настаняване на към 2500 поданици, още повече че всяко разтърсване с активност от V и по-висока степен при афтершоковете усилва повредите, нанесени от главния потрес.

През месец юли в актуалната година няколкодневна “подготвителна ” серия трусове – оптимален трус с магнитуд 4.9 – нападна региона на новата интензивност, като сътвори активност от V степен. Районът на новата сеизмична интензивност е прочут с чести и мощни трусове. Остров Крит заема пространство на границата сред Африканската плоча и плочата на Егейския басейн, заради което регионът е подложен на пагубни трусове и цунамни феномени.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР