София. Първата операция в България за нискодозова брахитерапия за рак

...
София. Първата операция в България за нискодозова брахитерапия за рак
Коментари Харесай

Първата операция в България за нискодозова брахитерапия за рак на простатната жлеза приключи успешно в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

София. Първата интервенция в България за нискодозова брахитерапия за рак на простатната жлеза завърши сполучливо в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Това оповестиха от пресцентъра на лечебното заведение . Тя беше осъществена от взаимен екип от българската болница и профилираната онкологична болница „ Св. Елизабет “ в Словакия, където тази процедура се практикува към този момент повече от 10 години. Пациентът, 60-годишен мъж от София, е контактен и в чудесно общо положение. Ако всичко е наред, той ще бъде изписан след 48 часа.

По време на интервенцията, която продължи близо 4 часа, в простатната жлеза на мъжа бяха вградени 82 дребни зрънца йод 125 изотоп, изчислени по избрана формула, които в идващите 6-8 седмици ще осъществят вътретъканно облъчване. По този метод беше избегнато оперативно унищожаване на жлезата, а пациентът ще продължи да води напълно естествен метод на живот, включително с изцяло съхранена еректилна функционалност.

От българска страна в новаторската интервенция взеха присъединяване Началникът на клиниката по урология акад. проф. доктор Чавдар Славов, доктор Еленко Попов и м.с. Здравка Попова от същата клиника, началникът на КАИЛ доцент доктор Мая Белитова, физикът Галин Вълчев и лъчетерапевтът доктор Илия Габровски от Отделението по лъчелечение. Начело на словашкия екип бе доктор Павол Лукашко, който е един от най-опитните експерти в региона на брахитерапията в Европа.

Гостите споделиха, че в Словакия нискодозовата брахитерапия, която се практикува към този момент 10 години, от дълго време се е утвърдила като един от най-предпочитаните и щадящи способи за лекуване на рак на простатата. Според доктор Лукашко от огромна значение за изхода от лекуването е верният асортимент на пациентите. Те би трябвало да са в ранен етап, със стойност на характерния простатен маркер PSA не повече от 10. Ако тези условия са спазени, триумфът от интервенцията е обезпечен в 96% от случаите. Освен това методът може да се употребява и при по-млади мъже, които от една страна ще запазят своята еректилна функционалност, а от друга лекуването няма да се отрази на опцията им да имат потомство, защото радиоактивната доза, която получават, е таргетирана и по този начин дозирана, че да не попадне в органите, имащи отношение към възпроизводството.

Благодарение на напъните на акад. Проф. доктор Славов, който е и народен съветник по урология, процедурата по брахитерапия ще се реимбурсира изцяло от НЗОК.

Предвижда се по към 40 мъже годишно да могат да се подложат на новаторската терапия.
„ Съвременната медицина от дълго време не е занятие единствено за един човек, тя е екипна работа. Голямото преимущество на нашата болница е, че имаме опция да затворим цикъла, защото разполагаме с всички нужни отделения и звена за триумфа на нискодозовата брахитерапия “, уверен е акад. проф. доктор Славов.

Програмата за през днешния ден включва имплантиране на още един пациент, който е на същата възраст. Той беше диагностициран с ранна форма на карцином на простатната жлеза по време на завършилата преди няколко дни акция на Клиниката по урология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ за безвъзмездни профилактични прегледи. Те целяха да открият мъже, които са в начален етап на подлата болест, когато тя е изцяло лечима. За страдание обаче в множеството случаи българите търсят помощ, когато болестта е авансирало и опциите на медицината са лимитирани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР