София. Парламентът включи в дневния си ред разглеждането на оставката

...
София. Парламентът включи в дневния си ред разглеждането на оставката
Коментари Харесай

Парламентът включи в дневния си ред разглеждането на оставката на Министерския съвет

София. Парламентът включи в дневния си ред разглеждането на оставката на Министерския съвет, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " . На 15 април на съображение член 111, алинея 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно заседание оставка на ръководения от него Министерски съвет. Предложението за включване на оставката в програмата на депутатите направи ръководителят на Народното събрание Ива Митева.

Преди гласуването породи спор сред Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС и ръководителя на Народното събрание Ива Митева за какво тази оставка би трябвало да бъде гласувана. Депутатът от ГЕРБ-СДС Каназирева попита за какво се постанова тази оставка да се гласоподава, а Ива Митева ѝ отговори, че такива са условията на Конституцията.

Към дебата по точката се включи и Георги Свиленски от Българска социалистическа партия. " Хубаво е от първия ден да съблюдаваме Конституцията. Правомощията се приключват с приемане на оставката на Министерски съвет или министър-председателя ", съобщи още Свиленски. Според него освен, че оставката би трябвало да бъде гласувана, а на този стол би трябвало да пристигна този, който е подал оставка.

Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! " уточни, че не е сюрпризиран, че парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили има потребност от правни съвещания.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков попита какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана. " Какво ще се случи на процедура ми кажете? Ще спре държавното управление да действа ли? Ще ви кажа метода, по който то ще спре. Направете държавно управление и незабавно Бойко Борисов няма да бъде министър-председател. Кажете - ще управлявате или няма да управлявате. Какво ще се случи, в случай че тази оставка бъде отхвърлена? ", попита още Тома Биков.

На парламентарната естрада в процедура по метода на водене се качи Мика Зайкова. " Г-н Биков, вие преди малко обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката би трябвало да се гласоподава. Не можете да наричате текстовете на Конституцията - смешни ", съобщи Мика Зайкова.

Според Александър Ненков от ГЕРБ задачата на новото болшинство е да унижи Бойко Борисов и ГЕРБ. " Вие през днешния ден, каквото желаете може да извършите, каквото желаете може да решите ", сподели Ненков.По думите му дали ще се гласоподава оставката, Конституцията споделя, че тези министър-председателят и Министерски съвет са там по волята на Българската конституция, която ги задължава да извършват ролята си, с цел да няма вакуум сред едно или друго държавно управление.

Деница КИТАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР