София. Панихида бе отслужена в храм Св. Неделя“ в София

...
София. Панихида бе отслужена в храм Св. Неделя“ в София
Коментари Харесай

Панихида бе отслужена в храм „Св. Неделя“ по случай Свети Дух - Денят на Македония

София. Панихида бе отслужена в храм „ Св. Неделя “ в София по случай Свети Дух - Денят на Македония, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Тя е проведена от Българското съдружие на родовете от Македония и Македонският теоретичен институт.

Почит отдадоха Петър Мутафчиев - потомък на Кузман Шапкарев, Райна Дрангова- потомка на полк. Борис Дрангов, Елисавета Шапкарева и други представители на Сдружението на родовете от Македония и на Македонския теоретичен институт.

Православната черква отбелязва през днешния ден Свети Дух. Празникът се отбелязва в понеделник след Петдесетница, когато на петдесетия ден от Господното възкресение Дух Свети слязъл над апостолите във тип на огнени езици и ги обдарил с плодородните блага. Празникът се назовава Петдесетница, тъй като отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. В понеделник след Петдесетница църквата популяризира Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достолепие.

От началото на 20-те години на ХХ век, избраният от апостолите-ученици Ден на Свети Дух в България, се отбелязва и като Ден на Македония. Денят на Македония не е за наслада и тържества, а ден за освежаване на спомените за поробената родина, ден за въодушевяване, поощряване и събиране на духовните сили, с цел да се продължи битката до стремежи край. На този ден се отдава респект на всички българи, свързали ориста си със ориста на Македония и отдали живота си за нейната независимост.

Предстои да бъдат поднесени цветя на паметника на българските революционери от Македония, Одринско и Беломорието, оповестиха от Българското съдружие на родовете от Македония.

Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР