София. Откриването на черната кутия“ на падналия в Черно море

...
София. Откриването на черната кутия“ на падналия в Черно море
Коментари Харесай

Димитър Ставрев, сп. „Криле“: Шансовете да се намери „черната кутия“ на падналия МиГ-29 са минимални - 70 см тиня затруднява търсенето

София. Откриването на „ черната кутия “ на падналия в Черно море изтребител МиГ-29 е мъчно, защото хидроложките условия в региона на случая са неприятни. На дъното има 70 см кал и това затруднява търсенето. Това сподели в изявление за предаването „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ Димитър Ставрев, редактор в сп. „ Криле “. Според Димитър Ставрев обаче „ черната кутия “ няма да даде отговори на въпросите, свързани с трагичния случай.

„ Отговорите на въпросите са на друго равнище. Ако погледнем хронологията на случая с майор Терзиев, могат да се открият три групи проблеми. Първата група е обвързвана с осъществяването на задачата. Може да се открои кой е разрешил слизането на изтребителя на толкоз ниска височина, с цел да порази целта и за какво полетът не е бил преустановен, когато се е схванало, че целта не пада с плануванаъа скорост. Втората група въпроси са свързани с планирането. Не е ясно за какво самолетът е воден от радарните средства на летище Балчик в случай, че има радарни средства на полигона Шабла, където се случва случая. Ние и до момента не знаем точното място къде е блъснал водата. Майор Терзиев не е катапултирал, само че избавителните вертолети трябваше да бъдат основани в Балчик или Шабла, а не във Варна. Третата по-голяма група въпроси са свързани със стратегическите решения от последните години във Военновъздушни сили - за извънредно дребния нальот, който имат българските изтребители, за напъните, които поставят техниците да поддържат самолета в техническа редовност “, разяснява специалистът. Остава отворен въпросът и за какво майор Терзиев е летял във съдбовната нощ, откакто предната вечер е бил на дежурство.

Димитър Ставрев акцентира, че армията е функционалност на страната. Каквото става в нея, това се случва и в армията, акцентира той.

„ Държавата сега е като опаковка, в която няма нищо. Кухо, прогнило от корупция и калинки. Подобно е положението и в армията. За страдание би трябвало да го признаем и да кажем, че царят е гол, необут и няма огромни качества. Българската войска и Военновъздушни сили са недофинансирани. С доста компликации техническият състав поддържа самолетите в редовност. Няма аероплан, който да излети в нередовност. Никой няма да се подпише под формуляр, че самолетът е изправен, а той не е и да си постави главата в торбата. Самият факт, че във съдбовната нощ излетява единствено самолетът на майор Терзиев, а вторият не излетява заради механически проблем демонстрира, че контролът е доста непоколебим “, добави Димитър Ставрев.

Обществото би трябвало да знае истината и в бъдеще такива произшествия да не се позволяват, сподели още Димитър Ставрев и изрично отхвърли опцията Зенитно-ракетен комплекс /ЗРК/ да е поразил изтребителя. По това време не е имало пукотевица, посочи Ставрев.
Евелина БРАНИМИРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР