София. Общо 288 350 са семействата, които са подпомогнати с

...
София. Общо 288 350 са семействата, които са подпомогнати с
Коментари Харесай

288 000 семейства са подпомогнати със социална помощ за отопление през тази зима

София. Общо 288 350 са фамилиите, които са подкрепени с целева помощ и с еднократна финансова поддръжка за отопление през тази зима. Това сочат данните на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) към 7 декември 2021 година, оповестиха от пресцентъра на Агенцията . От тях 261 001 са получили целева помощ за отопление за петте месеца на отоплителния сезон в размер на 523.55 лева, а утвърдените за приемане на еднократна финансова поддръжка от 300 лева са 27 349.

И през тази година най-вече са отпуснатите целеви помощи за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) - 225 389, като 2 250 от тях са в натура. На 30 006 лица и фамилии помощта е отпусната за отопление с електрическа енергия, на 5 166 за парно и на 440 за природен газ. Най-голям брой са получилите целева помощ за отопление в областите Пловдив – 20 772, Благоевград – 20 739 и Враца - 12 669.

Разходването по предопределение на предоставените целеви помощи за отопление се управлява от АСП. При открито нарушаване помощта би трябвало да бъде възобновена, а злоупотребилите ще бъдат лишени от опция да я получат за идващия отоплителен сезон.

Еднократната финансова поддръжка за отопление в размер на 300 лева беше въведена от служебното държавно управление, което обезпечи и спомагателни разноски за изплащането й. Тя е предопределена за всички, на които е отказано отпущането на целева помощ за отопление заради превишаване на избрания диференциран приход с до 30 лв. или поради несъблюдение на условието за 6-месечна регистрация в дирекция „ Бюро по труда “, която да е дейна и към 1 ноември. От нея можеха да се възползват и хората, които дават отговор на критериите за приемане на целева помощ за отопление, само че не са кандидатствали за нея в избрания за това период – до 31 октомври 2021 година Заявления за отпущането на финансовата поддръжка се подаваха в дирекциите „ Социално подкрепяне “ до 23 ноември 2021 година

Тя се изплаща еднократно, според определения от хората метод - по персонална банкова сметка или посредством „ Български пощи “ ЕАД. За тези, които са декларирали приемането на помощта по банков път, средствата към този момент са преведени по посочените от тях персонални сметки.

Изплащането на еднократната финансова поддръжка посредством териториалните поделения на „ Български пощи “ ЕАД ще бъде в интервала от 9 и до 23 декември 2021 година в това число. Ако някой няма опция да получи персонално помощта си в пощенския клон, това може да направи негов родственик или непосредствен с нотариално заверено пълномощие.

Неполучените средства за еднократна финансова поддръжка се възвръщат в държавния бюджет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР