София. Общественият съвет към ЦИК направи демонстрация за граждани как

...
София. Общественият съвет към ЦИК направи демонстрация за граждани как
Коментари Харесай

ЦИК направи демонстрация на машинно гласуване пред граждани

София. Общественият съвет към ЦИК направи проява за жители по какъв начин да гласоподават машинно, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Десетки хора демонстрираха интерес към демонстрацията. Желаещите да се срещнат с този тип гласоподаване могат да го създадат до 15.00 часа пред Народното събрание.
Целта на събитието е да даде опция на жителите да се срещнат с този метод на гласоподаване, което лишава по-малко от минута.
По време на демонстрацията се извърши сравняване на данните от машинния протокол с ръчно броене на контролните разписки.

Агенция „ Фокус “ напомня:
Всяка секция, в която има ситуирана машина за гласоподаване, ще разполага с три чип карти. Магнитната карта, с която гласоподавателят гласоподава, се получава от Секционната изборна комисия (СИК) против показване на персонални документи. Картата се слага в слота на машината, тогава гласуването стартира – пред екрана се появява електронната бюлетина. В 3 страници са показани номерата на партиите в отляво, а в дясно са показани преференциалните гласове с имената на претендентите за народни представители. След практикуване правото на избор излиза квитанция, която се сгъва и се слага в непрозрачна урна. Ако заради неточност или щета хартиеното копие на бюлетината не се отпечата, автоматизирано се генерира аварийно копие. Машината не може да бъде изключена преди края на изборния ден. Електронни резултати се съхраняват в двете флашпамети на машината, с които резултатите се обобщават.

Мариела ЧЕПЕЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР