София. Няколко двустранни споразумения за сътрудничество в различни области подписаха

...
София. Няколко двустранни споразумения за сътрудничество в различни области подписаха
Коментари Харесай

България и РСМ подписаха договори за железопътния Коридор 8 и директната авиолиния

София. Няколко двустранни съглашения за съдействие в разнообразни области подписаха през днешния ден отрасловите министри в границите на взаимното съвещание на държавните управления на България и Северна Македония, което се организира в София.

Министрите на превоза и известията Благой Бочварски и Николай Събев подписаха два документа, които укрепват инфраструктурната връзка сред двете страни - за ж.п. Коридор 8 и за директната въздушна линия София - Скопие.

По-конкретно, беше подписан Меморандум за развиване на железопътната връзка Скопие – София, посредством основаване на взаимна работна група, за ускорение на построяването на ж.п. кулоар 8 и Инициативата за основаване на авиолиния София – Скопие.

Коридор 8 ще бъде една от главните тематики, по които ще работи в идния интервал съответната работна група, която се занимава с инфраструктура, а както разгласи през днешния ден северномакедонският министър председател Димитър Ковачевски при откриването на междуправителствената сесия, ще се работи по всички елементи на този кулоар: и пътя, и железопътната линия, както и в региона на телекомуникациите.

По-рано Бочварски съобщи, че доникъде на 2023 година би трябвало да завърши построяването на Коридор 8 от македонска страна, т.е. скоростната автомагистрала Ранковце-Крива Паланка, третото платно за Деве хълм и цялостната рехабилитация на съществуващия път, с което ще има напълно нов Коридор 8, от Скопие до границата с България. Това ще бъде инвестиция от 100 милиона евро. Министърът разгласи още, че новият метод на съдействие ще форсира динамичността на железницата към България.

Директната авиолиния разгласи българският министър председател Петков по време на визитата си в Скопие, като акцентира, че в период от един месец ще бъдат направени всички разбори и оценки, а към този момент след 60 дни този план ще бъде осъществен.

По-рано Бочварски сподели, че ще се търси компания, която да осъществя рентабилни направления, като Скопие-София-Атина, с цел да се избегне субсидирането й.

Споменава се българската компания „ Гъливер “, както и фактът, че това са нискотарифни полети, които в допълнение ще създадат атрактивна междусистемна връзка за полети до Канада и Съединени американски щати, само че Бочварски не посочва конкретика и споделя, че всички варианти са отворени. Той акцентира, че първо ще беседва с оператори, които би трябвало да са финансово жизнеспособни.

Бочварски и Събев подписаха през днешния ден в София Меморандум за либерализация на артикули за и от трети страни.

Селското стопанство и стопанската система са измежду секторите, по които ще се работи интензивно през идния интервал. Меморандум за съгласие и съдействие в региона на селското стопанство, аграрните науки, селските региони и горското стопанство подписаха през днешния ден министрите на земеделието на Северна Македония и България Люпчо Николовски и Иван Иванов.

Министрите на стопанската система на двете страни Крешник Бектеши и Даниел Лорер още веднъж подписаха Меморандум за съгласие сред ИАНМСП и Агенцията за поощряване на предприемачеството на Република Северна Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР