София. Ние все още не можем да разберем достатъчно, че

...
София. Ние все още не можем да разберем достатъчно, че
Коментари Харесай

Служебният заместник-министър Димитър Петров: Ние все още не можем да разберем, че крайната цел на една здравна система е да постави пациента в центъра

София. Ние към момента не можем да разберем задоволително, че крайната цел на една здравна система е да сложи пациента в центъра. Това сподели служебният заместник-министър на опазването на здравето доктор Димитър Петров по време на Международната научна конференция " Основни права и здравно право ", съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" Медицинското право е една доста тясна част от системата на опазването на здравето. В последните 20 години се трансформира в неотменна значима част от системата. То има няколко аспекта, които желая да засегна. Първият от тях е нормативната база - законова и подзаконова, в която доста от участниците тук са работили интензивно. След кардиналите промени в системата през интервала 1998-2001 до 2003 година - когато нормативната база беше изменена, перманентната промяна, а и нуждата от промени, докара до голям брой промени в нормативните актове. За страдание част от тях бяха недомислени, бяха под давление на съответни ползи, без присъединяване на съответните експерти в правната общественост. През последните 3 години - от 2018 година насам, нормативната база - законодателната и подзаконовата, замязя на чист законодателен нихилизъм. Множество промени в нормативни актове, под давление на избрани ползи на хора, които нямат никаква правна просвета, потребление на закони- най-много Закона за бюджета на касата, за внасяне на десетки промени във фундаментални закони в здравната система. По този метод се избягваше и мнението на здравната и правната общественост. Избягваше се разискването им в Правна комисия, Здравна комисия, всичко минаваше през Бюджетната. За страдание даже Конституционният съд не съумя да спре тази процедура. Силно се надявам, че с вашето мнение, с това, което излиза като обръщение от експертите по здравно право, тази процедура ще спре ", сподели още той.

Д-р Петров акцентира, че се надява това да спре, защото вредите не могат да бъдат поправени с години: " Оттук нататък се надявамм това фактически да спре, защото към този момент добре виждаме вредите, които нанася това нещо и по какъв начин с години не могат да бъдат поправени ".
Като втори аспект на здравното право той дефинира взаимоотношенията сред обособените участници в здравната система, а като трети - правата на пациента.

" Вторият аспект на правото за взаимоотношенията на обособените участници в здравната система. Това дава богато пиле на деяние във всяко отношение. Става въпрос за лечебни заведения, съсловни организации, касите и застрахователите, Министерството. Третият аспект обаче е правата на пациента. Ние към момента не можем да разберем задоволително, че крайната цел на една здравна система е да сложи пациента в центъра. В този смисъл това е една незадоволително развита част от взаимоотношенията сред пациента и останалите участници в системата ", уточни служебният зам.-министър.

" Очевидно тази рецесия и упованието за някакви други последици слагат остро въпроса за салдото сред отбраната на публичното здраве и самостоятелните права. Това значително е проблем на здравното право ", добави той.

Габриела ГАНЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР