София. Нерешените казуси по кампанията за Директни плащания за 2021

...
София. Нерешените казуси по кампанията за Директни плащания за 2021
Коментари Харесай

Заместник-министър Явор Гечев: Нерешените казуси по кампанията за Директни плащания за 2021 г. ще бъдат разгледани индивидуално

София. Нерешените проблеми по акцията за Директни заплащания за 2021 година ще бъдат прегледани самостоятелно от специалистите в Министерството на земеделието, храните и горите. Към момента са отстранени част от грешките по подаване на заявки. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев на среща с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), оповестиха от пресцентъра на Министерството . Той изясни, че във връзка с правните учредения и навременното им отразяване в ИСАК е имало закъснение, което времево е лимитирало фермерите при обрисуване на парцелите им за подкрепяне. Заявленията, които са качени след вероятния период за корекции, попадат в хипотезата за глоба от 1 % за всеки работен ден за цялата декларирана повърхност. „ Към момента всички правни учредения, които са регистрирани в общинските служби, в това число и урбанизирани територии с кадастрална карта, се доставят в ИСАК. Налице са и данните за националните паркове “, добави заместител министърът.

По време на срещата специалисти обясниха, че всеки, който завършва заявката си, в границите на географското местонахождение на записаното до 31 май 2021 година в общинската работа правно съображение за прилагане, няма мотив за терзание от това, че ще има наказания за наддекларирани площи. Предвижда се най-малко още едно предаване на правни учредения за прилагане към Държавен фонд „ Земеделие “, преди акцията завърши. След приключването й, по данни от фонд „ Земеделие “ ще се правят спомагателни инспекции по заявки за подкрепяне, по които са открити наддекларирани площи.

„ Полагаме старания за изчистването на всички основани неточности. Поднасям извинението си към засегнатите стопани. Нашата цел е да не се позволяват сходни обстановки като тази, която заварихме, а секторът да действа при естествени условия ”, сподели зам.-министър Гечев.

„ Земеделските производители считат, че това е най-тежката и изнервяща акция досега през годините. Напрежението в бранша е огромно и всички ощетени желаят да знаят по какъв начин ще се реши този проблем “, означи Костадин Костадинов, ръководител на управителния съвет на НАЗ.

Заместник-министър Гечев акцентира, че след привършване на акцията ще инициира среща с браншовите организации за премахване на грешките в системата и оптимизацията й, с цел да се избегне друга сходна обстановка.

От Министерството напомнят, че до 9 юни земеделските стопани могат да трансформират заявките си със наказания в размер на 1% за всеки работен ден в този интервал за размера на смяната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР