София. Не е нормално в третото десетилетие на 21 век

...
София. Не е нормално в третото десетилетие на 21 век
Коментари Харесай

Мариана Кукушева, НБСХС: Очаква се масово затваряне на малки предприятия за произвеждане на хляб у нас

София. Не е обикновено в третото десетилетие на 21 век да вкарваме още веднъж понятията „ апетит “ и „ дефицит “. Това сподели за дневния блок „ Добър ден, България “ на Радио „ Фокус “ Мариана Кукушева, ръководител на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС).

По думите й през идната половин година се чака всеобщо да затворят дребни предприятия, произвеждащи самун. „ При такова стесняване на пазара, каквото е сега, сивата стопанска система ще продължи да се усилва всекидневно. В идната половин година чакаме всеобщо затваряне на дребни предприятия, произвеждащи самун. В момента имаме затворени към този момент 7 огромни предприятия, които преустановиха активност. Това е неприемливо. Обществото и стопанската система на страната нямат потребност от висока безработица, имаме потребност от изправяща се стопанска система “, сподели още тя.

„ 9% Данък добавена стойност ставка на съществени храни, за какво не и на всички храни, създадени в България, значи на първо място задържане за дълъг интервал от време на съществуващите цени. Към момента картината е следната: цената на електрическата сила е нараснала с 400%, цената на газа наближава 280% повишаване, цената на водата също има повишаване, цената на главната за нас суровина, каквото е брашното, има нараствания със 150%, а тук-там и 200%. При това стичане на нещата и при тези справедливи предпоставки, които въздействат директно върху себестойността на продукта, който ние сътворяваме, има безспорна непредсказуемост на пазара и има факт, който граничи с безумство.

Липсва икономическа логичност, разяснява още Кукушева.

Милослава АНГЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР