София най-вероятно няма да може да получи европейско финансиране на

...
София най-вероятно няма да може да получи европейско финансиране на
Коментари Харесай

София няма да получи европари за завода за изгаряне на смет

София най-вероятно няма да може да получи европейско финансиране на инсталацията за изгаряне на РДФ горивото, което остава след преработката на столичния отпадък. За това сигнализира през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия в София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. Той изясни, че първият стадий от кандидатстването за финансиране не се е движел редом с нужната процедура за позволена държавна помощ. " Това време е изгубено и мъчно ще бъде наваксано от този миг нататък и в действителност планът е в неспособност за асимилиране на средствата в обозримо бъдеще ", изясни Паргов.

От Столичната община излязоха със известие, че процесът на оценка на плана от Европейска комисия продължава, само че е поискана спомагателна информация по отношение на режима на държавните помощи. Според социалиста точно това искане де факто е прекъсване на плана за финансиране, макар че от общината изрично го отхвърлят.

" Докато не се отговори на всички европейски условия, не може да бъдат усвоени средствата. Ако Столичната община не се оправи в нужните периоди, този план не може да се състои ", безапелационен бе Паргов. Според него общината е объркала и пътеката, по която е кандидатствала за финансирането. Паргов дефинира това като последна непросветеност на администрацията и безусловно неумение да бъде свършена работата по този начин, че да бъде обезпечено финансиране.

Този цех щеше сякаш да е следващата брошка на ревера на ръководещите в София, а се случи тъкмо противоположното - Европейската комисия им удари гласовит пестник, безапелационен бе социалистът. Според водача на столичните социалисти отговорност за неуспеха носят първо Йорданка Фандъкова и администрацията отпред със заместничката й по екология Йоана Христова.

ДУМА напомня, че инсталацията би трябвало да се построи на територията на Топлоелектрическа централа " София " макар предлагането на Българска социалистическа партия да се употребява площадка покрай самия цех за преправка на боклука край село Яна.

Инсталацията коства 157 милиона евро, като 67 милиона евро от тях би трябвало да бъдат обезпечени от Столичната община посредством заем, изплащан от общинското сдружение " Топлофикация ". Това решение провокира бурни реакции от разнообразни страни. Общинските съветници от Българска социалистическа партия и техни сътрудници от други партии желаеха да бъде извършен локален референдум с три въпроса, свързани с построяването на инсталацията. Предложението обаче бе отхвърлено от ГЕРБ. В резултат съветниците подадоха тъжба до Административния съд. На първото съвещание стана ясно, че отчетите на датския съветник " Рамбол ", въз основа на които е определена технологията " скарно изгаряне на РДФ ", са засекретени от общинската администрация.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР