София. Националният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България

...
София. Националният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България
Коментари Харесай

Националният съвет на АИКБ подкрепи категорично министър Даниел Лорер в необходимостта от създаването на условия за устойчив, бърз и качествен икономически растеж

София. Националният съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) поддържа изрично министър Даниел Лорер в нуждата от основаването на условия за резистентен, бърз и първокласен стопански напредък – чрез уверено ограничение на корупцията, понижаване на административните тежести, основаване на условия за поощряване на нововъведенията и вложенията, оповестиха от АИКБ.

„ Радвам се, че стартираме форма на разговор с бизнеса. За Министерство на нововъведенията и растежа е извънредно значимо, че в лицето на АИКБ откриваме поддръжници за най-голямата ни цел, а точно България да е положително място за правене на бизнес. Икономическият напредък е това, което ще извади страната ни от дъното на класациите и в името на тази идеология ще работим за повече новаторски и резистентен напредък. Основната ни цел е да гоним стопански растеж от 5%, да премахнем административните спънки пред бизнеса и, несъмнено, нулева приемливост към корупцията “, съобщи министър Даниел Лорер.

По думите му за директна поддръжка на вложенията в предприятия са планувани 800 млн. лева по ПВУ и ReactEU. От Министерство на нововъведенията и растежа обявиха подготвеност за взаимна работа с АИКБ по Стратегията за умна специализация и опцията за по-голяма прогнозируемост за бизнеса.

Представителите на Народно събрание на АИКБ предложиха опростяване на процедурите за кандидатстване за европейски средства, повишение на прозрачността, удължение на периодите за подаване на планови оферти. Те подчертаха голямата роля на грантовото финансиране за активизиране на частни вложения и показаха увереност, че пазарът в България към този момент е добре кондензиран с финансови принадлежности. Пряката поддръжка за предприятията от своя страна би осигурила нужната ликвидност и ще насърчи и задейства спомагателни частни вложения за поддръжка на нововъведенията и вложенията за софтуерна рационализация, цифровизация, киберсигурност, енергийна и ресурсна успеваемост.

По думите на ръководителят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев 2/3 от нововъведенията в международен мащаб се вършат в промишлеността, а българските предприятия осъществят вложения в размер на 20 милиарда лева годишно. Целта е да ги създадем 30 милиарда лева При внезапно възстановяване на бизнес климата и по-агресивен метод при директната поддръжка на вложенията, тази цел е постижима.

„ Като най-представителната организация на работодателите на национално ниво АИКБ е мощно ангажирана с проблемите на бизнеса. АИКБ приветства амбициозната стратегия на държавното управление, която слага акцент върху икономическа политика, ориентирана към поощряване на нововъведенията, вложенията и обезпечаването на резистентен напредък на българската стопанска система. Смятаме, че с общи старания ще успеем да помогнем за предприемането на резултатни ограничения за превъзмогване на компликациите и провокациите и за ускорение на икономическия напредък, който е средството за стабилно повишение на приходите “, съобщи още Васил Велев.

По време на съвещанието Националният съвет одобри целите в активността на АИКБ за интервала 2022 – 2024 година, които ще бъдат предоставени за утвърждение от Общото заседание на АИКБ. Те са разграничени в шест огромни категории – Макроикономическа политика, Индустриална политика, Развитие на финансови пазари, Насърчаване и подкрепяне на вложенията, научноизследователска и развойна активност, Човешки запаси и Международна политика. А измежду основните са гарантиране на необратимост на промените в енергетиката, регулаторните режими да бъдат прегледани и сведени до минимално изискуемите по европейското законодателство, с такси до размера на съответните разноски и с безмълвно единодушие на всички места, където е допустимо, както и запазването на постоянна фискална политика и ниски нива на данъчните ставки.

На съвещанието бяха признати и нова група членове, с които АИКБ усилва още повече представителността си. Сред тях са „ Арсенал “ АД, Българска асоциация за водород, горивни кафези и предпазване на сила, „ Метрикс “ ООД и други.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР