София. Народните представители от 44-ото Народно събрание се събраха за

...
София. Народните представители от 44-ото Народно събрание се събраха за
Коментари Харесай

Приключи мандата на парламент № 44

София. Народните представители от 44-ото Народно заседание се събраха за последно. Последното им съвещание стартира с кворум от 194 народни представители, а преди закриването на Народното събрание прозвучаха химнът на Република България и този на Европейския съюз. Депутатите посрещнаха химните на крайници, а последният звънец на 44-ото Народно заседание удари ръководителят Цвета Караянчева. По традиция парламентарно показаните сили излязоха с заявления за края на мандата.

Председателят на ПГ на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова съобщи, че мандатът на 44-тото Народно заседание не е бил лек. " Надяваме се, че идващият парламент е ще има доста повече консенсус. Това ще зависи от напъните на всеки един депутат. Проблемите и провокациите пред страната ни няма да отминат след изборите и в края на предизборната акция. Ще прикани всички вас да мислите и за дните след изборите, тъй като след изборите тези, които ще получат доверието на българския народ, ще би трябвало да носят отговорността за ръководството на страната, престижа на институциите. Няма партия, която да е в положение да ръководи сама и която да бъде самодостатъчна. От първите дни на идващия парламент ГЕРБ ще постави старания за възобновяване на естествения разговор както сред партиите, по този начин и сред другите институции ", съобщи още доктор Дариткова. Тя посочи, че ГЕРБ е подготвена да заплати политическата цена за това и изрази вяра в идващия парламент да надскочи тяснопартийния интерес.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че работата на " Българска социалистическа партия за България " като съпротива и опция са свършили добре с грижа за хората, а болшинството е трансформирало Народното събрание в минимум уважаваната институция. Тя съобщи, че Българска социалистическа партия не е взела участие в задкулисие, останали са съпротива от начало докрая, макар изкушенията и натиска. " Превърнахме се в опция не на думи, а с работа и деяние. Внесохме 1323 различни оферти по закони и решения на Народното събрание. Ние сме политическата мощ, която първа направи и към този момент наложи като процедура опозицията да внася различен бюджет. " Нашата работа като съпротива и опция свършихме добре и с грижа за хората, само че образът на всяко Народно заседание се дава от болшинството ", сподели още Нинова. По думите й то е отхвърляло жестоко и без причини предложенията на Българска социалистическа партия.

От " Обединени патриоти " в лицето на Искрен Веселинов от ВМРО- Разузнавателна служба на ФРГ обявиха, че миналите 4 години са били белязани с перманентна рецесия, разделяне и политическо опълчване.
По думите му мандадът е белязан с война сред институциите, протест на Народното събрание. " Единственото нещо, което липсваше в тези 4 години е съзнанието за общо бъдеще, за разговор и примирение пред негово величество народа “, сподели Искрен Веселинов.

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки регистрира, че " Воля " завършва първия си мандат по-сплотена, стимулирана и с по-високо доверие. " Време е да покажем на хората, че има вяра, че има депутати, които могат да пазят почтено това звание. Времето за деяние настъпи. Иначе, в случай че продължаваме да отлагаме, няма да има България. Нека в никакъв случай повече български политик не се кланя на подмолни господари. Глава се свежда единствено пред Родината и народа, тъй като България е над всеки и над всичко. Бог да пази България ", сподели Марешки.
Движение за права и свободи не прочетоха своята декларация в зала. Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласява своята декларация в обществената мрежа и регистрира, че най-хубавото на днешния ден, е че завършва популисткото харчене на публични средства, с които се натрупа дълг за сметка на бъдещите генерации. „ Днес завършва унижението на институцията Народно заседание. Самооценки като „ елементарни “ и „ безделници “, думи като „ кучки “ и „ тахтаби “. Гласуване на закони в нарушаване на Конституцията, законите и Правилника на Народното събрание. Приемането на бюджети като подписан празен чек за изпълнителната власт, смяната на закони преди да са станали юридически факт, по волята на премиера с едно телефонно позвъняване. Популисткото харчене на публични средства, с които безпринципно се натрупа дълг за сметка на бъдещите генерации “, съобщи той.

Последна бе думата на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева . " Днес сме се събрали, с цел да отбележим края на мандата на 44-ото Народно заседание. Всеки от нас ще отнесе разнообразни мемоари, както е друга оценката на всеки един от нас за миналите 4 години. Скоро в тази зала ще заемат местата си депутатите от 45-ото Народно заседание. Някои от тях ще са ветерани с опит, други за първи път ще седнат на депутатските банки. На бъдещите депутати ветерани да пожелаем да носят със себе си поуката от позволените в предишното неточности. А на тези, които за първи път ще влязат тук, дано не не помнят обещанията към гласоподавателите си ", съобщи още тя. Караянчева употребява опцията да се обърне към изборната администрация и да им благодари и да увери българските жители, че вотът им ще бъде почтено регистриран.

„ Фокус “ напомня:

44-тият парламент бе открит тъкмо в 10.00 часа на 19 април 2017 година Заседанието бе свикано с декрет на президента Румен Радев и бе намерено от най-възрастния депутат – Тома Томов от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. На първото си съвещание депутатите поставиха клетва и по-късно прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Първоначално ръководител на 44-тото Народно заседание бе Димитър Главчев. След като той подаде оставка, постът му зае Цвета Караянчева. От 2017 година до момента Народното събрание имаше общо 11 пленарни сесии, в които прегледа редица планове на решения и законопроекти. Сред по-важните решения бяха утвърждението на Договора за добросъседство с Република Северна Македония и декларация по отношение на разширението на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания. Депутатите дадоха и зелена светлина на югозападната ни съседка за НАТО, утвърдиха покупката на самолети F-16, одобриха Закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество и сътвориха Антикорупционен орган, а в края на мандата бе основана и фигура на прокурор, който да проверява основния прокурор. Народните представители също по този начин оповестиха Тутракан и Добрич за градове на бойната популярност, възвърнаха Висшето военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия, означиха и 140 години от Учредителното национално заседание във Велико Търново, трансформираха името на 24 май, а в края на мандата се реалокираха в нова пленарна зала. Игрите на кворум също бяха всекидневно събитие за 44-ото Народното събрание. През 2019 година народните представители от Българска социалистическа партия напуснаха Народното събрание за 3 месеца след признати промени в Изборния кодекс, а в края на мандата поради пандемията за пръв път депутатите под карантина се записаха посредством видеоконференция. През мандата депутатите понижиха партийната дотация на 8 лева на фактически получен глас и по време на първата вълна от COVID-19 се отхвърлиха от заплатите си в символ на взаимност. 44-тият парламент отхвърли пет вота на съмнение против държавното управление и прегледа 26 президентски вета, като се съобрази единствено с 2 от тях и разгласи изключително състояние поради пандемията от ковид на 13 март 2020 година
Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР