София. Наричат Пенчо Славейков културен феномен, той води културна война

...
София. Наричат Пенчо Славейков културен феномен, той води културна война
Коментари Харесай

Атанас Капралов, Национален литературен музей: Наричат Пенчо Славейков културен феномен, той води културна война да европеизира българина

София. Наричат Пенчо Славейков културен феномен, той води културна война да европеизира българина. Това сподели шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов по време на отбелязването на 155-ата годишнина от рождението на Пенчо Славейков в двора на къщата-музей на " Пейо Яворов ", съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" Нима е допустимо да се отдалечим и да ослепеем за светлината, която струи от стихове като " Во стаичката пръска мирис... ", попита Капралов.
Той напомни по-важните интервали от живота и креативното дело на огромния ни стихотворец и регистрира, че връзката сред националното творчество, неговите епически песни, ръкописи и катички, е показана духовната му връзка с Мара Белчева.

" Наричат Пенчо Славейков културен феномен, който води културна война да европеизира българина, да освободи духа му, да го приобщи към международните художествени постижения ", сподели още Атанас Капралов.

Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР