София. Над 50% от хората имат затруднения да си плащат

...
София. Над 50% от хората имат затруднения да си плащат
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Над 50% от хората имат затруднения да си плащат сметките, не трябва да се увеличават цените на тока и парното

София. Над 50% от хората имат усложнения да си заплащат сметките, не би трябвало да се усилват цените на тока и парното. Това сподели омбудсманът Диана Ковачева в изявление за предаването „ Тази заран “ по БТВ . „ Потребителските проблеми и проблемите със сметките на хората изискват законодателни проблеми. Изпратих писмо до КЕВР с искане да не се усилват цените на тока и парното. Говори се към този момент за понижаване на Данък добавена стойност на тока, парното и водата. Тук се изисква законодателна смяна, само че би трябвало да се вземе решение, с цел да изкарат хората зимата. Намаляването на Данък добавена стойност е една от опциите, с която да има резултат върху цента за крайния консуматор. Трябва да има непрекъснатост на подаването и отсрочване на заплащанията. Над 50% от хората имат усложнения да си заплащат сметките. Говорим за енергийна беднотия. Хората, които чакат енергийни помощи, също би трябвало да ги си получат в този момент, пенсионерите би трябвало да си получат добавките “, уточни Ковачева.

„ Мерките са препоръчани от Европейска комисия още през октомври. Има страни, които са си замразили цената на природния газ. Има ограничения и те са гъвкави. КЕВР би трябвало да ги разиска. Всички ограничения са вероятни, само че би трябвало да бъдат оценени по какъв начин ще се отразят върху цените за крайния консуматор “, добави тя.

„ ВиК сдруженията има до 80-85% загуби на вода. Тук има потребност от незабавна законодателна смяна. Загубите ги плащаме всички ние. Днес е Денят за правата на индивида. Да останеш без вода е безусловно нечовешко. Няма аргументация за увеличение на цената на водата на фона на тези загуби и на фона на това, че на доста места от чешмите тече мръсна вода, а лятото има места без вода. Този въпрос незабавно би трябвало да се разиска от народните представители.
КЕВР би трябвало да застане на позиции и да не допусне нарастване на цената на парното, преди да бъде разбор на предходния отоплителен сезон “, съобщи Ковачева.

По думите ѝ в институцията на омбудсмана са получавани и доста сигнали за хора, които са унизени от колекторски компании. „ Хората имат усложнения. Фирмите за бързо заеми имат постоянно неравноправни клаузи. Трябва да има надзор не просто върху договорите, а върху общите условия, където се залагат тези неравноправни клаузи. Със законодателни ограничения би трябвало да се реши въпросът за безконечния дебитор. Трябва да има справедлив и обективен закон ", добави тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР