София. Над 34,4 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните

...
София. Над 34,4 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничните
Коментари Харесай

България и Турция ще инвестират над 34 млн. евро в пограничните региони

София. Над 34,4 млн. евро ще бъдат вложени в пограничните райони на България и Турция в идващите седем години. Това придвижа Програмата за трансгранично съдействие за интервала 2021-2027. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството . Министерството разгласява за публично разискване плана на програмата преди изпращането ѝ за утвърждение от Европейската комисия. Бизнесът и сигурността на граничната зона са съществени цели на програмата.

Близо 2 млн. евро от ресурса са планувани по авансово избрания от двете страни стратегически план, обвързван с укрепването на потенциала на правоприлагащите институции от двете страни на границата за справяне с противозаконната миграция. Партньори по него са регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Хасково, Бургас и Ямбол и Правоприлагащ отдел в провинции Одрин и Лозенград (Къркларели).

Малките и междинни предприятия ще могат да аплайват с планове за енергийна успеваемост на сградения си фонд. За това са написани над 7,6 млн. евро. Тези вложения ще оказват помощ на предприятията да понижат потреблението на сила и излъчванията на парникови газове. Със средствата ще се финансират и действия за въвеждане на софтуерна рационализация и преход към кръгова стопанска система, продан на ноу-хау и положителни практики.

Над 24,8 млн. евро са планувани за взаимни планове за поощряване на интегрираното и приобщаващо обществено, икономическо и екологично локално развиване, културата, естественото завещание, устойчивия туризъм и сигурността от двете страни на границата.

МРРБ ще продължи да извършва функционалностите на Управляващ орган само че програмата за трансгранично съдействие сред България и Турция и през идващия програмен интервал 2021-2027 година

Обществено разискване на квалифицираната крайна версия на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ ИПП България-Турция 2021-2027 ще се организира онлайн (чрез WebEx) на 21 февруари 2022 година от 15:00 часа. Желаещите да вземат присъединяване в публичното разискване могат да се записват за присъединяване в събитието в период до 14 февруари 2022 година на [email protected]
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР