София. На свое редовно заседание на 16.02.2022 г., КПКОНПИ прие

...
София. На свое редовно заседание на 16.02.2022 г., КПКОНПИ прие
Коментари Харесай

КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища в страната за отнемане на незаконно придобито имущество в общ размер над 25 милиона лева

София. На свое постоянно съвещание на 16.02.2022 година, КПКОНПИ одобри решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища в страната за лишаване на нелегално добито имущество в общ размер на 25 265 915, 32 лева, за определяне на спор на ползи във връзка с изпълнителния шеф на Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ Галин Николов, за формиране на произвеждане за спор на ползи във връзка с зам.-министъра на околната среда и водите Тома Белев и на управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ – изпълнителния шеф Наско Михов и неговия заместител Александър Николов. Това оповестиха от КПКОНПИ . На същото съвещание се одобри и решение за отправяне на рекомендации в текстове от плана на Закон за събиране на вземания по потребителски контракти, импортиран от Министерски съвет.

В Софийски градски съд се внасят две искови молби – едната е против Георги Попов и е на обща стойност от 19 147 186,25 лева Той е упрекнат от прокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група с началник Васил Божков. Претендират се и 17 недвижими парцела, както и три моторни транспортни средства. Втората искова молба е против Николай Бардар на обща стойност 5 679 012,27 лева, като в нея е включена цената на 7 недвижими парцела и 2 моторни транспортни средства. Той е упрекнат от прокуратурата за длъжностно заграбване в изключително огромни размери. В Окръжен съд – Пловдив се внасят 3 искови молби, а в Окръжен съд – Сливен – една.

По отношение на Галин Николов, изпълнителен шеф на ИАРА, е открит спор на ползи за това, че на 07.08.2020 година е упражнил пълномощия по работа в частен интерес на обвързвано с него лице. Той е предложил и назначил брата на своята брачна половинка на по-висока служба и надлежно – с по-голямо месечно заплащане. В случая, Николов е следвало да си направи самоотвод от съответните си служебни пълномощия. Наложена му е санкция в размер на 5000 лева

КПКОНПИ образува произвеждане за спор на ползи против Тома Белев, заместник-министър на околната среда и водите. Поводът е постъпил сигнал, съгласно който същият е ръководител на Управителния съвет на Сдружение „ Асоциация на парковете в България “. Съобразно законовите си пълномощия, Комисията ревизира сигнали по отношение на декларациите за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и сезира органа по избора или назначението им за предприемане на нужните дейности.

Образувано е и произвеждане за спор на ползи във връзка с управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ - Наско Михов, изпълнителен шеф, и Александър Николов, заместник-изпълнителен шеф. Постъпил е сигнал, в който се съдържат изказвания за непозволено облагодетелстване – подписване на контракти с сдружения, индиректно свързани с тях.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За лицето, посочено нагоре – Галин Николов, признатото решения на КПКОНПИ не е влезнало в действие. За Тома Белев, Наско Михов и Александър Николов спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.

По отношение на проектозакона за събиране на вземанията по потребителски контракти, КПКОНПИ насочва рекомендация към вносителя за включване на детайлна уредба по регистриране и критериите към активността на сдруженията за събиране на вземания. Тази уредба не би следвало да се съдържа в подзаконов нормативен акт - по този начин, както е планувано - с приемане на Наредба от Министерски съвет в двумесечен период, а би трябвало да залегне в самия закон. В противоположен случай се основават предпоставки за пояснение, а оттова – и за прояви на корупционно държание, поради значимостта на тези публични връзки, се показва в решението на Комисията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР