София. На днешното заседание на правителството бе въведена т.нар. мярка

...
София. На днешното заседание на правителството бе въведена т.нар. мярка
Коментари Харесай

Министър Христо Алексиев: 40 млн. лв. ще бъдат изплатени на автобусните превозвачи до края на годината

София. На днешното съвещание на държавното управление бе въведена така наречен мярка за подкрепяне на автобусните превозвачи в размер на 40 млн. лева Това съобщи на брифинг служебният транспортен министър Христо Алексиев съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .
„ Надяваме се с този акт на Министерски съвет до края на годината да успеем да разплатим тези средства към автобусните превозвачи, с цел да могат да получат една глътка въздух, която им е нужна в днешната тежка обстановка, обвързвана с отражението на ковид рецесията “, добави той.

Христо Алексиев заяви още, че на съвещанието е била утвърдена и позиция за подаване на тъжба в Съда на Европейския съюз във връзка с Пакета „ Мобилност “, който е дискриминационен към българския автобусен и авто интернационален превоз.

Транспортният министър осведоми и каква е обстановката с кораба „ Вера Су “. В момента той е подложен на изсъхнал док и ще бъде възобновен, с цел да може да е плавателен.
„ Държавата сега е задържала този транспортен съд. Той е нейна благосъстоятелност. Ако разноските, които България е направила, не бъдат покрити от застрахователите, корабът ще бъде продаден на открит търг “, уточни Алексиев.

По думите му срокът за заплащане на разноските изтича през идната седмица и с оглед положението на кораба, евентуално ще се продаде за към 3 млн. лв., което би покрило разноските по акцията и последващия спешен ремонт.

Той добави, че е квалифицирано задание за планиране и строителство на нов многофункционеален избавителен транспортен съд за потребностите на страната ни.
„ Финансирането му бе включена в новата Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “, която предходната седмица беше изпратена в Европейска комисия. Това е залегнало като предпочитан план. Можем при започване на годината да обявим процедура за планиране и строителство на нов неповторим избавителен транспортен съд за България, който може да бъде употребява и за практическо образование на студенти от Военноморското учебно заведение и Техническия университет във Варна. Корабът може да бъде употребен и за научноизследователските действия и задачи “, добави министърът.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР