София. На 24 юли в Южния парк в София ще

...
София. На 24 юли в Южния парк в София ще
Коментари Харесай

Босата разходка в София ни насърчава да вземем краката си в ръце активно в превенцията срещу хроничната венозна болест

София. На 24 юли в Южния парк в София ще се организира към този момент станалата обичайната Боса разходка. Това оповестиха от INTERIMAGE .

Инициативата цели да подкрепи предварителната защита на разширените вени (хроничната венозна болест). Събитието, на което са добре пристигнали софиянци и гостите на града, е част от националната осведомителна акция „ Вземи краката си в ръце интензивно “ на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. На събитието ще бъдат обичаната българска актриса и лице на акцията Алекс Сърчаджиева, травъл блогърът Ели Иванова – създател на „ Друми в думи “, и водещият Павел Владимиров. Началото на разходката е в 11:00 часа, а сборният пункт – централният вход на Южния парк до фонтана откъм бул. „ Витоша “.

Босата разходка е метод да се раздвижим и да тръгнем към смяна на своите привички. За положителното въодушевление в Южния парк ще се погрижат надарените танцьори от клуб за национални танци „ Витоша ", които сътвориха завладяващия танц „ Краченица “. Той съчетава потребни придвижвания, облекчаващи възприятието на тежест и отмалялост в краката. Посетителите ще имат опцията да се насладят и на разнообразни спортни интензивности навън. Освен това всеки искащ ще може да се съветва с лекари-специалисти по въпросите на хроничната венозна болест. Те ще споделят скъпа информация за методите на предварителна защита, рисковете за здравето и значимостта от навременно лекуване на болестта.

В изискванията на международна пандемия, както и новите модели на „ home office “, които ни се постанова да следваме, обездвижването за жалост е реалност. Именно то е и една от главните аргументи за пораждане на хроничната венозна болест. Т.нар. разширени вени се появяват в относително ранна възраст и засягат към 50% от популацията, като болестта постоянно остава недиагностицирано и нелекувано, което води до съществени последствия. Затова тази година, като част от акцията „ Вземи краката си в ръце интензивно “ се организират и начинания, които стимулират хората да се погрижат за физическото и психологичното си здраве. Една от тях е #ПътешествиеСМисия. Пътешествието дава опция на хората да извървят авансово подадени направления или да извървят и други по собствен избор, а задачата е постигането на 10 000 000 крачки (досега са съвсем 3 млн.).

Кампанията „ Вземи краката си в ръце интензивно “ на Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология се организира с поддръжката на уеб страницата www.venite.bg и фармацевтична компания Servier.

За настоящи вести за акцията и самодейностите ѝ можете да последвате:
и да посетите.

За присъединяване в #ПътешествиеСМисия и с цел да станете част от #ОтборСМисия, се присъединете към групата #ПътешествиеСМисия.

За хроничната венозна болест

Вените са съдовете, по които кръвта се движи към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат лични мускулни нишки. Еднопосочното придвижване на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на близките мускули. Следователно, когато вървим и мускулите ни се редуцират, те подкрепят напредването на кръвта по вените.

Когато дълготрайно време стоим, кръвта забавя придвижването си и се задържа в най-ниско разположените елементи на тялото. В дълготраен проект нарасналото налягане води до разпределяне на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи единствено към сърцето, към този момент не работят вярно. Вследствие на увреждане на венозните клапи част от изпомпаната кръв се връща назад в долните крака, развива се венозна хипертония и се стига до разширението на вените. В този етап към момента не се виждат трайно разширени венозни съдове, заради което рядко се обръща внимание на ранните признаци, които са лесна уморяемост; тежест; болка; зачервяване; възприятие на затопляне; мравучкане; разбиране през нощта; подути глезени в края на деня.

За Българското национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология

БНДСЕХА е сдружение с нестопанска цел, което цели да сплотява, подкрепя и образова експерти в областите на съдовата хирургия и ангиологията.

Председател: проф.д-р Веселин Петров

Членове на Управителния съвет:
Проф. доктор Васил Червенков, д.м.; проф. доктор Кузман Гиров, д.м.; проф. доктор Марио Станкев, д.м.н.; проф. доктор Тодор Захариев, д.м.н.; проф. доктор Детелина Луканова, д.м.; проф. доктор Веселин Петров, д.м.; доцент доктор Росен Стойчев, д.м.; доцент доктор Драго Желев, д.м.; доцент доктор Любомир Бешев, д.м.; доцент доктор Димитър Петков, д.м.; доктор Георги Георгиев, д.м.; доктор Михаил Чешмеджиев, д.м.; доктор Асен Драмов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР