София. На 22 юли всяка година Православната църква прославя св.мироносица

...
София. На 22 юли всяка година Православната църква прославя св.мироносица
Коментари Харесай

22 юли всяка година Православната църква прославя св.мироносица Мария Магдалина

София. На 22 юли всяка година Православната черква популяризира св.мироносица Мария Магдалина, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . С обновяване и храмов празник ще означи деня Буховският манастир " Св. Мария Магдалина ". По този мотив, на 22 юли, 2022 година, петък, с благословението на Негово СветейшествоСофийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Преосвещенство Величкия свещеник Сионий и духовници от епархията, от 09:00 часа ще освети актуализирания храм на Буховския манастир „ Св. Мария Магдалена “.
Манастирът е повдигнат на обичайно паметно място в основите на огромна базилика с размери 41 x 26 м, евентуално от IV век, както и на здания, които са свързани с нея. Вероятно манастирът е учреден през XVI век –. Манастирът е част от Софийската Мала Света гора. При кърджалийско нахлуване през XVIII век той е изцяло опустошен и зарязан.
През 1881 година върху основите на базиликата от IV-V век е издигната дребна черква. Поради съществени градивни проблеми породени от времето, се е наложило нейното главно възобновяване. Никола Петков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР