София. На 16 декември 2021 г. е постановено Решение №

...
София. На 16 декември 2021 г. е постановено Решение №
Коментари Харесай

След решение на Върховния касационен съд е наложено наказание от 10 години затвор за длъжностно присвояване на над 1.5 млн. лв. по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

София. На 16 декември 2021 година е постановено Решение № 60183 по н. д. № 752/2019 година на Върховния касационен съд (ВКС), II н. о., с което е дефинитивно доказано осъждането и наложените санкции на подсъдимия В. Б. за осъществено от него длъжностно заграбване по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП). Това оповестиха от пресцентъра на СГП .

Обвинителният акт на СГП против В. Б. за закононарушение по член 203, алинея 2, вр. алинея 1, вр. член 202, алинея 1, т. 1, вр. член 311, алинея 1, вр. член 201, алинея 1, вр. член 26, алинея 2, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс е импортиран в Софийски градски съд на 06.03.2017 година
В хода на следствието за застраховане на плануваното в закона наказване „ конфискация на налично имущество “ с определение на съда е било позволено поръчителство посредством налагането на забрана на шест недвижими парцела на В. Б., както и запор на 100 равни дяла от капитала на комерсиално сдружение.

След извършено правосъдно произвеждане подсъдимият е приет за отговорен по повдигнатото му обвиняване. На В. Б. е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 10 години, което да се изтърпи при първичен непоколебим режим, „ конфискация “ на четири поземлени парцела, един товарен автомобил, един лек автомобил и 100 равни дружествени дяла, всеки от които с номинална стойност от по 100 лева, от капитала на комерсиално сдружение, както и „ отнемане от право “, а точно от правото да заема материално-отчетническа служба в обществено институция или комерсиално сдружение или да бъде шеф на комерсиално сдружение за период от три години.

Извършеното закононарушение се състои от фактическа страна в това, че в интервала от 21 януари 2013 година до 2 юли 2013 година в гр. София, подсъдимият В. Б. при изискванията на продължавано закононарушение – с 42 действия, в качеството си на длъжностно лице – „ Ръководител превоз “ в „ С. “ ООД, е присвоил непознати движимости – горива (бензин и дизел) на обща стойност 1 558 669,85 (един милион петстотин петдесет и осем хиляди шестстотин шестдесет и девет лв. и осемдесет и пет стотинки), благосъстоятелност на „ С. ” ООД, поверени му да ги пази и ръководи. Длъжностното заграбване е осъществено, като В. Б. се е разпоредил с горивото след приемането му, като го насочил за разтоварване отвън комерсиалната база за приемането му и го е претоварвал и предавал на асфалтовата база на „ А. ” ЕООД на други четири лица, които са го продавали. За улеснение на длъжностното заграбване е осъществено и друго закононарушение, за което по закон не се планува по-тежко наказване, а точно закононарушение по член 311, алинея 1 от Наказателен кодекс, защото през интервала от 21.01.2013 година до 02.07.2013 година в гр. София подсъдимият в качеството си на длъжностно лице в „ С. “ ООД и в кръга на службата си е съставял публични документи – интернационалните товарителници, в които удостоверил погрешни условия, подписвайки се, че стоките са получени, за да бъдат употребявани тези документи като доказателство за тия условия. Длъжностното заграбване е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай.
Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.

СГП неотложно е подхванала дейности в осъществяване на наложеното наказване „ отнемане от независимост “ за период от 10 години и „ отнемане от право “ за период от 3 години.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР