София. На 12 август т.г. в Южния Атлантически океан огнище

...
София. На 12 август т.г. в Южния Атлантически океан огнище
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: 12 денонощия на сеизмични прояви в район на Южен Атлантически океан

София. На 12 август т.г. в Южния Атлантически океан огнище създаде две пагубни трусове – едното с магнитуд 7.5, наричано в науката форшок, и единствено след по-малко от три минути – още по-силно с магнитуд 8.1 в качеството на основен трус. Форшок, основен, а след тях – серия от земетресения, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

И до момента в който през началните пет чáса Центърът за международна сеизмичност при Геоложки изследвания на Съединени американски щати записва ежечасно 5-7 трусове с магнитуд от 4.5 нагоре, по-късно броят на тези реализации спада. Общо през миналите 12 денонощия измежду станалите 192 аналогични по мощ събития се намират и трусове с по-голям магнитуд, а точно с магнитуд 6.3 на 13-и август, 6.9 на 16-и и двете най-скорошни – с магнитуд 6.8 на 21-ви и 7.1 във вчерашния ден.

Известно е, че в региона на Южни Сандвичеви острови, където се развива актуалната интензивност, трусове с магнитуд над 7 са се случвали и преди. Така, през XX век в район с радиус от 250 км към новото земетресение с магнитуд 8.1 са локализирани осем събития със упоменатата мощ. Най-голямо измежду тях е земетресението през май 1964 с магнитуд 8.1. При това тези мощни трусове съвсем постоянно са били инициирани на немалки дълбочини, както и двете трусове на 12 август т.г. – процесите при тях стартират на дълбочина 63 км за форшока и 48 км за основното земетресение. Напомняме, че продуцираните сеизмични събития са в два дълбочинни интервала - основно сред 30 и 70 километра и по-малко от плитки източници с дълбочина към десетия километър.

Трусовете от актуалната активизация обгръщат разстояние от 470 км редом на островната дъга и на падината в източната част на съвкупността. Източниците на множеството от тях са на юг от епицентъра на форшока. Афтершоковият облак доближава до тройното кръстовище сред плочите Южна Америка – от изток, Скотия – от запад и Антарктида – от юг. В мястото на земетресението с магнитуд 8.1 южноамериканската плоча потъва на запад със скорост 71 см/год под плочата Скотия и микроплочата Южен Сандвич (източен съставен елемент на по -голямата плоча Скотия). Щастливо събитие е, че нито едно от земетресенията в района не е предизвикало вреди, заради огромната раздалеченост от уязвими обекти и обитаемоте места.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР