София. Министерският съвет разреши пребиваването на научно-изследователския кораб R/V TUBITAK

...
София. Министерският съвет разреши пребиваването на научно-изследователския кораб R/V TUBITAK
Коментари Харесай

Научна експедиция ще анализира вредни водорасли в българските териториални води на Черно море

София. Министерският съвет позволи пребиваването на научно-изследователския транспортен съд R/V TUBITAK MARMARA, плаващ под знамето на Турция, в териториалното море и изключителната икономическа зона на България от 5 до 20 септември 2021 година за присъединяване в научна експедиция. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

Експедицията е в осъществяване на плана „ Оценка на фикотоксините и произвеждащите ги типове в Черно море ", обвързван със справяне с евентуалния риск от цъфтежа на нездравословните водорасли в Черно море. В изследователския екип взе участие и работна група от български учени от Института по океанология към Българска академия на науките и Медицинския университет във Варна.

Проектът цели проучване и оценка на съществуването на токсични микроводорасли в планктонната група на Западно Черно море, установяване на количественото и пространствено систематизиране на токсичните типове фитопланктон и съответните им отрови, уединяване на токсичните черноморски типове микроводорасли, проучване цъфтежа на нездравословните водорасли, идентифициране на евентуално токсични типове и установяване на зони с висок риск. В рамките на плана е включено и образование на млади откриватели за взимане на проби и обработка на планктон за разнообразни цели.

Проектът „ Оценка на фикотоксинте и произвеждащите ги типове в Черно море " е част от плана на EC „ EUROFLEETS+ ". Той е финансиран по Програмата за проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 " за основаване на алианс от европейски проучвателен флот.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР