София. Министерският съвет прие доклада с резултатите от участието на

...
София. Министерският съвет прие доклада с резултатите от участието на
Коментари Харесай

Одобрени са резултатите от българското участие в извънредното заседание на Съвета на енергийните министри на ЕС

София. Министерският съвет одобри отчета с резултатите от присъединяване на България в изключителното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Транспорт, телекомуникации и енергетика ", част „ Енергетика ", извършено на 26 октомври 2021 година в Люксембург. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .

На съвещанието бе извършена полемика по отношение на въздействието на повишаващите се цени на силата и възможни ограничения на национално равнище и на равнище Европейски Съюз. Всички страни членки дефинираха обстановката като тревожна и приветстваха оферти от Комисията инструментариум с краткосрочни и средносрочни ограничения. Мнозинството от делегациите осведомиха за подхванатите или плануваните краткосрочни ограничения в народен проект за отбрана на най-уязвимите и изложени на риск консуматори.

По отношение на средносрочните и дълготрайните ограничения, страните членки останаха разграничени във вижданията си. Част от тях, измежду които Испания и Франция, оферират да се обмисли промяна на енергийните пазари, като се прегледа опцията за обособяване на цената на електрическата сила, създавана от природен газ. На противоположно мнение са Дания, Австрия, Германия, Естония, Финландия, Нидерландия, Люксембург, Ирландия, Латвия, за които енергийните пазари са добре структурирани, дават нужните тласъци за вложения във ВЕИ и не изискват въвеждането на фундаментални или голословни промени.

България предложи основаването на краткотрайна европейска рамка за държавни помощи за актуалната и възможни бъдещи сходни рецесии, както при пандемията от COVID-19, и поддържа опцията за основаване на европейско равнище на „ Кризисен фонд “, който да активизира финансови запаси посредством продажба на спомагателни количества квоти за излъчвания на парникови газове, освободени от Резерва за пазарна непоклатимост.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР