София. Министерският съвет предлага на президента да награди проф. Петър

...
София. Министерският съвет предлага на президента да награди проф. Петър
Коментари Харесай

Правителството предлага проф. Петър Делев да бъде награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие

София. Министерският съвет предлага на президента да награди проф. Петър Делев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие, за изключително значими заслуги в региона на античната история и тракологията. Това оповестиха от държавната осведомителна работа .
През последните 30 години проф. Делев е измежду открояващите се учени в България и интернационално приет престиж в региона на античната история и тракологията. Научният му принос е по-конкретно обвързван с проблемите на мегалитната просвета и археология на I хилядолетие преди Христос в антична Тракия, антична Македония до и във времето на Филип II, елинистическата ера и войните на Диадохите, проблемите на историческата география и етническата картина на антична Тракия, ранното римско навлизане на Балканите.
Проф. Делев има значителен принос и за археологическите изследвания на емблематични селищни обекти в Тракия като Сборяново, Кабиле, Копривлен, както и гробницата при Малко Търново, могилните некрополи при село Исперихово и Симеоновград и други
Проф. Делев е създател на над 140 научни труда. Участвал е в създаването на над 10 учебника, образователни принадлежности и христоматии за възпитаници и студенти.
За неговите приноси в науката и дългогодишната си преподавателска активност през 2016 година проф. Петър Делев е почетен с почетен знак на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ - синя лента.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР