София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова

...
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова
Коментари Харесай

Министър Виолета Комитова и нейният екип представиха предложения на МРРБ за законови промени пред експерти от общините

София. Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Виолета Комитова взе участие интензивно дружно със своя екип в Деветата Национална среща на основните архитекти и специалистите по устройствено обмисляне от общините. Тя е проведена от Националното съдружие на общините (НСОРБ) в Правец и ще продължи два дни – на 15 и 16 юли. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството .

„ Аз съм една от вас и надълбоко имам вяра, че проблемите, които се раждат на терен, подсказват и съответните решения. В момента е раздрана връзката сред отговорността за строителството и администрирането на финансите за него. Това се получава, тъй като отговорността е на кметовете, а финансирането се ръководи централизирано. “ Това съобщи министър Комитова пред над 100 участници от цялата страна във форума, който се явява единствената годишна платформа за полемики по характерните проблеми в работата на основните архитекти.
Според нея сега се работи в тежка нормативна среда, която не е основана от хората от самата колегия, а те познават проблемите на практиката. „ Тази нормативна среда е писана на „ жълтите павета “. Затова ние от Министерство на регионалното развитие сме поели самодейността да променим нормативната база и да създадем връзката с практиката по-видима и ефикасна. Всички настоящи проблеми могат да бъдат решени единствено с ваша помощ и в този развой би трябвало да участваме всички “, уточни арх. Комитова.

Голям интерес и полемика провокираха предложенията за смяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ), препоръчани от министъра и представители на нейния екип - началникът на ДНСК арх. Влади Калинов и съветникът й арх. Иван Шишков.

Форумът бе осведомен с два от плановете, които Министерство на регионалното развитие показва в Плана за възобновяване и резистентност. По единия от тях – „ Дигитализация на строителния бранш “, приказва Кристина Цалова – шеф на Дирекция „ Технически правила и правила “ в министерството. Другият план - „ Нови политики и промени в енергийната успеваемост “, бе показан от арх. Георги Коларов – консултант на министър Комитова. Той означи пред аудиторията, че задачата е Планът за възобновяване и резистентност да сложи началото на трансформирането на строителния отрасъл в резистентен, като част от европейския преход към зелена стопанска система.

„ Очакваме вложенията в постройките да дадат мечтаните импулси в строителния бранш и цялата стопанска система да докара до основаването на нови работни места, до поддръжка на мрежите на доставки на локално равнище “, акцентира арх. Коларов.

На срещата, проведена от НСОРБ, от Министерство на регионалното развитие вземат участие още Цветана Герджикова и Ангел Ангелов – съветници на министър Комитова. Работата на форума се управлява от основния проектант на Столична община и ръководител на ПК по Устройство на територията и културно-историческо завещание на НСОРБ арх. Здравко Здравков.
От извършените полемики стана ясно, че общините и браншовите организации на експертите в бранша сплотяват напъните си за рационализиране на капиталовия развой. Дискусиите не престават и на следващия ден.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР