София. Министърът на околната реда и водите Емил Димитров направи

...
София. Министърът на околната реда и водите Емил Димитров направи
Коментари Харесай

Министър Емил Димитров провери деривациите на язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен заради очакваното снеготопене

София. Министърът на околната реда и водите Емил Димитров направи обход на деривациите, които зареждат язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен поради предстоящото снеготопене. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите .

В инспекцията участваха и представители на Националната електрическа компания, Басейнова дирекция, паркова защита към Националните паркове Пирин и Рила, както и на Планинската избавителна работа. С високопроходима техника те ревизираха снежните ресурси в планините, като задачата е да бъдат планувани количества в язовирите, които да поемат водата след предстоящото снеготопене и да бъде предотвратено преливането им и водният запас оптимално да бъде непокътнат.

Към момента данните демонстрират, че във водосбора на язовир Искър предстоящото количество вода от снеготопенето е повече от 3 пъти (172.6 млн. м3) спрямо 2020 година (53 млн. м3). За язовир Белмекен е 87.2 млн. м3 (63.2 млн. м3 през 2020 г.).

В идващите дни сходни инспекции предстоят и на водосборите в Централен Балкан и Стара планина. От Министерството напомнят, че защото тази година язовирите са цялостни, министър председателят Бойко Борисов разпореди да се наблюдават равнищата, с цел да бъдат предотвратени наводнения при снеготопенето.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР