София. Министърът на младежта и спорта Радостин Василев беше домакин

...
София. Министърът на младежта и спорта Радостин Василев беше домакин
Коментари Харесай

Министър Радостин Василев: Няма да позволя държавни спортни имоти да се рушат

София. Министърът на младежта и спорта Радостин Василев беше хазаин на среща сред представители на Министерството, управлението на ПФК „ ЦСКА-София “ ЕАД, в лицето на притежателите Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, основния проектант на Столична община арх. Здравко Здравков и представител на комерсиалното сдружение „ Сердика спортни парцели “ ЕАД. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта (ММС). Повод за диалозите беше бъдещата реорганизация на стадион „ Българска войска “. След края на диалозите министър Василев съобщи, че негов главен приоритет е да не разреши рушенето на държавни спортни парцели.

„ Длъжен съм да подхваща всички нужни дейности за отбрана на държавния интерес. ММС няма да прави взаимни отстъпки с нито един наемател, ползвател или сдружение. Начертахме общ проект, като моята концепция е страната да бъде предпазена и обезпечена, да няма неизрядни наематели в парцелите, да нямам парцели, които се разрушават. Това е ползата, който пазя аз. По случая със стадион „ Българска войска “ върша всичко належащо, публично и обществено не да оказвам помощ на някого, а да оказвам помощ на българския спорт. Прозрачността в ММС към този момент е на друго равнище. Не пазя никакви персонални ползи. От ЦСКА се оплакаха, че до в този момент не е било по този начин. При предходните ръководства са се решавали нещата по различен метод, само че ние си имаме процедури. Има законов ред за признание на вложения. Нищо няма да бъде спестено на никого. Ако някой желае да строи, той би трябвало да си извършва уговорките към страната. Но страната няма да изнудва и да пречи на никого, а ще оказва помощ доколкото разрешава законът “, съобщи Радостин Василев.

Той означи, че за първи път се организира обща среща сред всички заинтригувани страни по тематиката за бъдещето на стадион „ Българска войска “.

„ До този миг в никакъв случай не е юридически проект какви стъпки да се подхващат, с цел да не се трансферира топката сред министерството и Столична община какво може и какво не може. Вероятно това е довело до заглъхване на връзките сред страните. Сега е ясно, че върху терена може да се строи. Страните имат да извършват избрани условия, които аз съм сложил. Имат и период. За първи път се сложиха пет точки, които са доста детайлни и всяка от страните има отговорности “, сподели министърът на младежта и спорта.

Радостин Василев разгласи, че към този момент е срещнал министър-председателя Кирил Петков със случая и се чака решение на Министерски съвет на Република България по тематиката.

„ За 15 дни е направено повече в сравнение с за 10 години. Вече не слушам изказвания, че се пречи на някого “, безапелационен беше Василев.

Оптимизъм след края на срещата изрази и единият от притежателите на ПФК „ ЦСКА-София “ Юлиян Инджов.

„ След предходната среща не имах вяра, че нещо може да стане. Днес мога да кажа, че има оптимизъм освен за спортната база на ЦСКА, а като цяло спортът в България да се постави на една друга основа и да се върви с малко повече разсъдък напред. Ние имаме подготвеност за инвестиция от 2 години, когато поискахме учредяването на взаимно сдружение. Още тогава направихме съответните изследвания и имаме финансов проект и финансов ангажимент да построим стадиона “, сподели Инджов.

Главният проектант на Столична община арх. Здравко Здравков означи, че Подробният организационен проект на парк „ Борисова градина “, който ще бъде показан на 13 януари 2022 година, разрешава цялостна реорганизация на стадион „ Българска войска “.

„ За стадиона има издадена виза още през 2019 година и той може да бъде предмет на план, който да бъде импортиран в Направление „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община. От нас се изисква планът на този стадион да дава отговор на българското законодателство. Задължение на проектантите е да го приведат в условията на УЕФА, тъй че да получим едно съвременно оборудване в „ Борисовата градина “. Считам, че след днешната среща и диалозите, които протекоха, нещата могат да се случат в относително къси периоди “, сподели арх. Здравков.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР