София. Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов определи като

...
София. Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов определи като
Коментари Харесай

Служебният министър Андрей Кузманов: Много е лесно да събереш 20 души и да правиш демонстрации

София. Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов дефинира като неприемливо държанието на ръководителя на федерацията по ММА Станислав Недков и начинa, по който той и огромна група състезатели нахлуха в постройката на спортното ведомство. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта .

„ Г-н Недков ми изясни, че мотивът за влизането му тук е, че е опетнено неговото име, както и това на федерацията, която съставлява. В момента се вадят записите от камерите, с цел да се види какво тъкмо се е случило. Лично поканих господин Недков да беседваме и се поклоних на децата, които беше довел със себе си, за триумфите, които имат. Нямам защо да се оправдавам на Станислав Недков. Можеше той да се извини на институцията за това навлизане “, сподели министър Кузманов.

Той посочи, че не е отправял директни обвинявания към Станислав Недков, с цел да се усеща той обиден. „ С него говорихме за системата за финансиране. Г-н Недков се съгласи с мен, че в случай че има опция тези правила би трябвало да бъдат изменени, тъй като има правила, които не са спазени. Всъщност за някои федерации са спазени, само че за други не са. Отговорих на журналистката от ПИК, която беше в кабинета ми, за парите, които е получавал като федерация. През 2018 година – 177 хиляди лв., 2019 година – 192 хиляди лв., 2020 година е взел 210 хиляди лв. и 220 хиляди лв. за 2021 година. Сумарно е 799 000 “, съобщи спортният министър. Той добави, че федерацията по ММА е получила средства и за реализирането на планове по Националната стратегия за осъществяване на юношески действия по член 10а от Закона за хазарта. За 2018 година сумата е в размер на 34 890 лева, за 2020 година – 39 953 лева, а за 2021 година отпуснатите средства са 118 073 лева Общо – 192 916 лева „ Ще стане ясно дали тези пари са изразходвани вярно, откакто свършат стратегиите. Очакваме да забележим докладите за осъществените планове, само че огромна част от тях към момента не престават “, сподели още министърът.

Министър Кузманов обърна внимание върху субективните критерии при оценяването на подадените планове по Програмата. „ Прави усещане по какъв начин е проведен състезанието през тази година. Началото му е на 12 януари, а срокът му е единствено две седмици. На всеки естествен човек това би направило усещане, на моя екип също “, сподели той. „ В скоро време ще завършат инспекциите, които съм упълномощил в ММС и всички сдружения, чиито принципал е министерството. Всичко ще се обясни. Аз не настоявам, че наложително са на разположение злоупотреби, само че ще направя ясни констатации. Ако има такива с тях ще се занимават други органи. Аз не съм проверяващ орган “, добави министър Кузманов.

Той означи, че с екипа си създават нова стратегия за финансиране на спортните федерации. „ Станислав Недков би трябвало да се обърне към някогашния министър за финансирането си през тази година. Не би трябвало да стачкува пред мен, в случай че счита, че е взел по-малко пари, в сравнение с му се поставят. Има федерации, които не получават нищо, а се оправят. Понеже бях запитан за модерния петобой – през 2019 година организирахме квалификационна Световна купа за мъже и дами, Световно състезание за юноши и девойки до 18 година, имахме международна шампионка, тъй като господинът, който нахлу тук говореше за медали. Световна шампионка по съвременен петобой, олимпийски спорт – без финансиране за семейства от ММС “, означи министър Андрей Кузманов.

Кузманов добави, че сега се работи и по стратегия за отбрана на българските треньори, като идната седмица се планува среща с представители на спортните федерации, с цел да се чуе и тяхното мнение по въпроса. „ Българският треньор сега се е трансформирал в счетоводител, деловодител, в човек, който написа стратегии и така нататък Никой не може да се концентрира върху работата си като треньор. Това би трябвало да се регламентира по някакъв метод и да имат тези хора успокоение в работата си “, приключи спортният министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР