София. Лоялният клиент е резултат от лоялния търговец. Затова компаниите

...
София. Лоялният клиент е резултат от лоялния търговец. Затова компаниите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, председател на КЗП: Все повече потребителите държат на икономически най-изгодната за тях оферта

София. Лоялният клиент е резултат от лоялния търговец. Затова фирмите би трябвало да имат визия за мениджърски и маркетингови решения за ясна и прецизно спазвана система от правила с механизми за надзор, подготвен личен състав с съответни задания и с настройката за основаване на удобна среда и правилно държание по отношение на клиента. Този коментар направи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Бизнес старт ” по Bloomberg TV Bulgaria, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ С развиването и на пазара, и на общуването, в това число в обществените мрежи, потребителите стават по-взискателни и по-информирани. Могат да проследят динамичността в цените, техническите характерности на продуктите и да създадат съпоставяне. Все повече хората държат на стопански най-изгодната оферта – не безусловно най-ниската цена, а съотношението сред цената и качеството, което подсигурява най-голяма стойност за дадените пари ”, уточни Маргаритов.
Председателят на КЗП удостовери, че в Комисията за отбрана на потребителите се получават тъжби във връзка неприятно отношение или нелоялно държание на личния състав на търговци. „ От една страна, имаме чисто в честен проект недобро държание. А от чисто законова позиция – нарушаване, изразяващо се в нелоялни комерсиална процедура, заблуждаваща потребителите по отношение на характерностите на стоките или изискванията по сключвани контракти ”, изясни Маргаритов. Той изрази съмнение, че сходен метод може да се дължи на предпочитание за бърза облага или даже втълпяване на чиновниците, че са застрашени да бъдат освободени от работа, в случай че не съблюдават избрана политика.
Маргаритов дефинира като комплицирана динамичността в връзките потребител-търговец и уточни ролята на контролния орган в нея. „ Много постоянно се намесваме и ние, когато връзката е била раздрана до степен, че може да се търси и отговорност по силата на административно-наказателния развой. Надяваме се, че това има възпиращо влияние върху търговеца в бъдеще да практикува подобен вид държание. Затова законът е въвел при наново нарушаване от същия темперамент глобата да бъде двойно по-висока ”, посочи той. И продължи: „ Когато става въпрос за моралните аспекти, ние като институция бихме могли по-скоро да влияем с осведомителни акции, с предварителна защита към търговците. И това дава своите резултати. В последните две години следим по-активно държание на потребителите, които подават сигнали при нас, търсят друг вид консултация. Същевременно има понижаване на нарушаванията в общ проект с няколко % на годишна база. ”
Понякога изгубването на клиент е съпроводено с евентуалната неспособност да спечелите други клиенти, изрази мнение ръководителят на КЗП, като цитира и разяснява данни от изследване върху държанието на разочаровани консуматори. „ Ако има един отчаян консуматор от даден търговец и той показа това, към 20 индивида е допустимо да проучват тази информация директно и да вземат решение да не пазарят от него. Виждаме какви отрицателни последствия може да има единствено еднократното влияние по неподходящ метод върху даден консуматор ”, акцентира ръководителят на КЗП.
По думите на Маргаритов положителните практики все по-често се срещат и по нашите географски ширини и уточни, че съгласно него това е главният механизъм, с който един продавач би могъл да задържи своя клиент. „ Вземането на разпоредбите от електронната търговия и използването им в стандартната – за избран интервал от време да можете да върнете нещо, което сте си купили от комерсиалната мрежа, без да има причина за това. Има и нарочни стратегии, при които търговци оферират на своите клиенти самостоятелни проекти, по които могат да пазарят посредством система от бонус точки за отстъпки от цените. Чрез рекламни и промоционални акции ”, даде образци Маргаритов и добави, че това демонстрира отношение.
„ Търговците би трябвало да са готови за нарасналата придирчивост на клиентите си освен с подготвеност за отплата, само че и с лоялно държание на уместно квалифициран личен състав за самодейна и положителна връзка с потребителя. Оттам – да сме очевидци на от ден на ден безпроблемни покупко-продажби и на спокоен пазар, гарантиращ лоялното държание и на едната, и на другата страна. И със съзнанието, че когато това не е по този начин, контролният орган би трябвало да бъде на мястото си – да извърши инспекция и да глоби нарушаванията на закона ”, заключи Маргаритов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР