София. Липсата на финален вариант на Плана за възстановяване и

...
София. Липсата на финален вариант на Плана за възстановяване и
Коментари Харесай

Теодора Димова, ПП „Републиканци за България“: Липсата на финален вариант на Плана за възстановяване до края на юли ще бъде пагубно за икономиката ни

София. Липсата на заключителен вид на Плана за възобновяване и резистентност до края на месец юли ще бъде пагубно за стопанската система ни. Това сподели в изявление за предаването „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ Теодора Димова, лидер на листата за 24 МИР-София на Политическа партия „ Републиканци за България “. Тя акцентира, че отговорността за финалния вид ще падне върху новия парламент, който ще бъде определен на 11 юли.

„ Планът трябваше да бъде импортиран до края на април. Той беше препоръчан от кабинета „ Борисов 3 “, само че за жалост това не се случи, тъй като всички партии в 45-тия парламент изрекоха рецензии към него и не съумяха да се обединят към една обща идея, която е извънредно значима – за икономическото развиване на страната ни след пандемията. Те избраха да работят по сигнали и други цели. Този парламент беше извънредно индикативен за равнището на политиката. Станахме очевидци на опълчване, политически нарцисизъм, липса на визия и управническа отговорност, липса на политически решения. Единствените губещи от този популистки и аматьорски метод са нацията и страната ни. След този крах на Народното събрание служебното държавно управление нямаше различен вид, с изключение на да поработи по нова работна версия, която да изпрати в Брюксел във допустимо най-кратък период и това се случи на 2 юли – нов, редактиран вид, само че той е просто един включващ въпроси, с цел да може нашето държавно управление да има мнението на Европейската комисия по тези избрани въпроси. Все още проектът не е предлаган за разискване в страната, което значи, че най-вероятно ще има и следващи корекции. Отговорността за финалния вид ще падне върху Народното събрание, който ще бъде определен на 11 юли. Затова е значимо всеки да направи осведомен избор и да поддържа способени претенденти. Ако новото държавно управление на успее да се сплоти и да завърши в точния момент с финалната версия, няма по какъв начин да чакаме първия транш на средствата най-рано през септември “, изясни Теодора Димова.

Според Теодора Димова сега се следи масирана акция по дезинформация и във връзка с проекта има доста спекулации.

„ Има 12 проекта, които към този момент са утвърдени. Последният утвърден е на Литва. До момента към момента няма такива средства, които са били изпратени или получени от която и да е от тези страни. Тя акцентира, че първият транш за всяка една от тези страни се чака през този месец, само че това действително ще се случи, откакто Съветът на Европейски Съюз ги утвърди. Неистина е също изказванието, че България няма да получи пари поради блокирането на целия развой от Полша и Унгария “, сподели още Теодора Димова.

Според Теодора Димова този проект е от изключителна значимост освен за България, само че и за целия Европейски Съюз. За първото тримесечие на тази година икономическият напредък на Китай е малко над 18 %, за Съединени американски щати е 6,4%, а прогнозата за Европа е 4,5%, акцентира тя.

„ Европа изостава и би трябвало да догонва останалите. В тази връзка решението да се подкрепи европейската стопанска система е вярно, в реда на нещата е и България да се възползва от тези благоприятни условия. Според критериите най-малко 37% от средствата би трябвало да бъдат вложени в зеления преход, най-малко 20% в цифровизация. Активно би трябвало да насърчаваме както модернизацията, по този начин и дигитализацията на нашата стопанска система. От „ Републиканци за България “ считаме, че тези вложения би трябвало да подкрепят обособени браншове. Сред тях е здравната система, би трябвало да се влага в еднакъв достъп до опазване на здравето, рационализация и цифровизация на здравните услуги. Другият бранш е образованието, би трябвало са да се финансират ограничения в интерес на заетостта и образованието на младите.

Важен бранш е дребният и междинен бизнес, ние сме за подкрепяне генерирането на приходи и работни места. По този метод ще понижим отрицателните резултати от пандемията. Трябва да се влага и в чистата подвижност. Ние би трябвало да мислим за прекосяване към зелен метод на напредване. Трябва да се влага в инфраструктура и транспортни средства. Предвидили сме в политическата ни стратегия зарядни станции в цялата страна и дотация от 10 000 лв. за покупка на електрически автомобили “, добави тя.

Теодора Димова уточни като значим бранш и енергетиката, в която са нужни генерални промени. Необходими са още вложения в киберсигурност и електронно ръководство, изясни тя.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР