София. Координиран удар с дронове засегна сърцето на производството на

...
София. Координиран удар с дронове засегна сърцето на производството на
Коментари Харесай

The Wall street Journal: Саудитска Арабия спря половината от добива на петрол след таките на йеменските хути

София. Координиран удар с дронове засегна сърцето на производството на нефт в Саудитска Арабия в събота, като провокира голям пожар и принуди кралството да спре към половината от добива на недопечен нефт съгласно източници, осведомени със обстановката, представени от американското издание The Wall Street Journal .
Подпомаганите от Иран бунтовници в прилежащия Йемен поеха отговорност за една от най-големите им офанзиви в кралството до момента.
Спирането на засегнатите мощности съставлява загуба от към пет милиона барела дневно - почти 5% от ежедневното произвеждане на недопечен нефт в света. Кралството създава 9,8 милиона барела дневно.
Ударите върху оборудванията в източната провинция на Саудитска Арабия са последната от поредицата офанзиви против петролните активи на страната през последните месеци, когато напрежението се усилва сред Иран и неговите съдружници като хутите от една страна и Съединени американски щати и сътрудници като Саудитска Арабия въпреки това. Хутите също са поемали отговрност за офанзиви с дронове по саудитските тръбопроводи, танкери и друга инфраструктура по време на четиригодишна война.
Тази офанзива се оказа най-ефективната, предизвиквайки огромни пожари в Хиджра Курайс, едно от най-големите петролни залежи на Саудитска Арабия, и в Абкаик, най-голямото оборудване за стабилизация на недопечен в света. Първото оборудване създава 1,5 милиона барела дневно, до момента в който Абкаик оказва помощ за производството на до 7 милиона барела дневно.
Говорител на хутите съобщи, че в офанзивата са взели участие 10 дрона. Публикуваните изображения на пожара в оборудването Абкаик демонстрираха голям пожар с доста пушек.
„ Обещаваме на саудитския режим, че бъдещите ни интервенции ще се разширят и ще бъдат по-болезнени, до момента в който неговата експанзия и блокада не престават “, съобщи представителят.
Саудитското вътрешно министерство съобщи, че пожарите са под надзор.
Националната петролна компания „ Сауди Арамкко “ организира в събота незабавно съвещание на борда, с цел да се оправи с разгръщащата се рецесия, оповестиха източници.
Като най-големият експортьор на нефт в света, саудитските чиновници разискват да употребяват запасите си от нефт, които да продават на задгранични клиенти, с цел да подсигуряват, че международните доставки на нефт няма да бъдат нарушени, обявиха осведомени с въпроса.
Саудитското държавно управление не разяснява кой стои зад офанзивата. Нямаше известия за жертви.
Хутите поеха контрола над столицата на Йемен, Сана, през 2014 година по време на революция. Оттогава коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, води война за заличаване на хутите и възобновяване на държавното управление, подкрепено от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други районни сили.
Саудитска Арабия и Съединени американски щати настояват, че хутите са финансирани и въоръжавани от Иран, обвиняване, което Техеран отхвърля.
Дроновете и ракетите, употребявани от хутите, неведнъж са нанасяли удари вътре в Саудитска Арабия през последните месеци, удряйки летища и други цивилен съоръжения. Най-малко един удар с дрон е бил осъществен от прилежащ Ирак, съгласно американски чиновници.
Саудитски и американски чиновници упрекнаха Иран, че се е насочил към петролната инфраструктура на кралството, в това число потреблението на мини за нанасяне на вреди на саудитските петролни танкери в Оманския залив през май.
Иран отхвърли да нанася удари по саудитски цели или да се координира с йеменски бунтовници, с цел да удари петролната техника на кралството.
Прекъсванията в производството на нефт в Саудитска Арабия може да докара до краен резултат върху международната стопанска система, защото кралството изнася повече недопечен нефт от която и да е друга страна.
Саудитските чиновници приканват интернационалната общественост да помогне за отбраната на нейната петролна инфраструктура.
Неотдавна възобновените американски наказания против Техеран удариха тежко петролната му промишленост и сринаха стопанската система му, което провокира опасения от по-широк спор в Близкия изток.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР