София. Консултативният съвет по Закона за горивата беше свикан миналата

...
София. Консултативният съвет по Закона за горивата беше свикан миналата
Коментари Харесай

Министър Емил Караниколов: Консултативният съвет ще обсъди анализа на КЗК и ще вземе решение за евентуално изменение на Закона за горивата

София. Консултативният съвет по Закона за горивата беше призован предходната седмица. След разбора на Комисия за защита на конкуренцията до края на седмицата, на следващия ден или в петък в 11.00 часа, ще има съвещание на Консултативния съвет и ще обсъдим детайлно разбора на Комисия за защита на конкуренцията. Това сподели на брифинг министърът на стопанската система Емил Караниколов по отношение на разбора на Комисия за защита на конкуренцията за бранш горива, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Консултативният съвет е органът, който ще регламентира и ще прави оферти за промени на законодателството “, съобщи той. „ На 7 март Комисия за защита на конкуренцията завърши работата по секторния разбор по тематиката за горивата. Видно от него е, че има мнения за новата нормативна база, по Закона за горивата, признат от Народното събрание преди няколко месеца “, разяснява Емил Караниколов. „ Колегите от Комисия за защита на конкуренцията вършат предложение за оценка на въздействието на Закона за горивата и от съответни текстове, които съгласно тях водят до това да няма конкуренция в бранша “, изясни министърът. „ Уверявам ви, че в процеса на взимане на решение по вероятно изменение на законодателството, ще включим в разговора и всички представители на бизнеса от този бранш “, посочи Караниколов и посочи, че откакто Консултативният съвет е подготвен с промените, те ще бъдат подложени на оценка на въздействието. „ Ще ги изпратим на Комисия за защита на конкуренцията предложенията за прелиминарен надзор, с цел да можем да създадем конкурентна среда. Всички права и задължения по закона да бъдат идентични за всички “, съобщи министърът. „ Надявам се в близкия един месец да бъдем подготвени с съответни текстове “, разяснява той. „ Преди влизането в силата на Наредбата по Закона за горивата в края на юни, би трябвало да имаме подготвеност и да сме влезнали в Народно събрание “, сподели още Емил Караниколов.
„ Фокус “ напомня: На 12 март Комисията за защита на конкуренцията разгласи резултатите от секторния разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане и реализация на авто бензин и дизелово автомобилно гориво. Анализът не откри картел на пазара на горивата. Според Комисия за защита на конкуренцията неналичието на задоволителен складов потенциал за горива, комплицираната административна процедура и забележителните финансови вложения за построяването на личен склад, съставляват висока преграда пред вносителите и производителите на горива. От осъществения разбор на цените на дребно на бензин А-95 Н и дизелово автомобилно гориво за 2018 година в градове в разнообразни райони на страната е видно, че нарастване на цените през 2018 година се следи за къс интервал и е осъществено последователно. Характеристиките на пазара разрешават такова държание да бъде обяснено като резултат от справедливи критерии, свързани с конкурентна среда, разноски за дистрибуция, количество и размер на продажбите и търсенето и други В допълнение, чистите цени на бензин Евро-95 и дизелово гориво в страната са едни от ниските спрямо останалите страни-членки на Европейски Съюз.
Според Комисията новите нормативни разпореждания в Закона за горивата и съвкупният резултат от използваните нормативни режими в бранша биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се трансфорат в непреодолима преграда, за реализиране на активност. Комисията е на мнение, че плануваното условие фискалната касова записка да съдържа покупна цена на горивото без данък и без налог върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива. В Решението се акцентира, че нормативната уредба не следва да планува разпореждания, които да отстраняват стратегическата неустановеност сред участниците на пазара, във връзка с цената на закупуване на горивата от търговците и не следва да основава условия, които да улесняват координирането на цените на пазарите на автомобилни горива.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР