София. Констатирахме, че в момента имаме прозорец на възможност да

...
София. Констатирахме, че в момента имаме прозорец на възможност да
Коментари Харесай

Премиерът Стефан Янев: Имаме прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси със Северна Македония

София. Констатирахме, че сега имаме прозорец на опция да работим по нерешените въпроси, които имаме досега, в частност осъществяването на Договора за добросъседство, другарство и съдействие от 2017 година Това сподели на конференция служебният министър председател ген. Стефан Янев, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ .

„ Стремежът ни сега е да създадем удобна среда. Среда на доверие, другарство, среда на прям диалог, открит разговор, което да спомогне нашите експерти да седнат и намерят верните решения, които да бъдат показани пред обществата както в РСМ, по този начин и в България и съответните политически управления на страните да намерят верните решения, с цел да се движим напред “, добави той.

Ген. Янев добави, че делегацията на Зоран Заев е пристигнала с съответни оферти, като уточни, че те ще бъдат разисквани интензивно и професионално в околните дни.
„ Надявам се най-много на това, което споделих и което демонстрирахме и през днешния ден – атмосферата на доверие и взаимно разчитане и ценене на националните ползи да продължи в полза на търсене на решения, тъй като европейската вероятност на РСМ и Западните Балкани като цяло са в интерес и на България, и на целия район, и на Европейски Съюз. Всичко това би трябвало да е в границите на разпоредбите и разговора, който на първо време би трябвало да почисти нещата, с цел да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство “, добави служебният министър председател.

Според Янев би трябвало да се търси пресечна точка сред ползите на България и Северна Македония.
„ Като съседи, положителни другари и приятелски нации имаме потребност от непрекъсната връзка и опция за по-честа обмяна на отзиви, които са в полза на нашите нации. Трябва да търсим пресечна точка на нашите ползи и най-много в полза на бъдещето на нашите нации и района като цяло. Разбира се в границите на тези диалози няма да се учудите, че главната точка, по която разговаряхме, беше европейската вероятност на Република Северна Македония и опцията за започване на диалози в предприсъеднителната конференция с Европейски Съюз. Политиката на България в това отношение е неотклонна и незименна от доста години. Ние твърдо поддържаме вероятността на Република Северна Македония, както и на Албания и другите страни от Западните Балкани, по пътя към присъединението им към европейското семейство “, уточни той.

Теодора ПАВЛОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР