София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение

...
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение
Коментари Харесай

КЕВР утвърди цена на природния газ за месец февруари в размер на 109,88 лв./mwh

София. Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение по отношение на подаденото от " Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена за месец февруари 2022 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила. Решението е признато в сходство с изискванията на контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт ", изискванията по контракта с азербайджанската компания и споразуменията към него. Това оповестиха от КЕВР .

С решението на Комисията е одобрена препоръчаната на 01.02.2022 година от " Булгаргаз " ЕАД цена на природния газ, обновена с пазарните показатели на европейските газови хъбове към 31.01.2022 година, със средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за м. януари 2022 година В обновеното ценово заявление на публичния снабдител са регистрирани и количествата природен газ по програмата за освобождение, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно контрактувани цени.
След разбор на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД настоящи данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел, с признатото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 февруари 2022 година в размер на 109,88 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). За предходния месец януари одобрената от регулатора цена беше 133,41 лева./MWh.

На откритото съвещание на 26.01.2022 година от страна на заявителя „ Булгаргаз “ ЕАД беше декларирано, че при образуването на месечната контролирана цена на синьото гориво сдружението съблюдава прецизно условията на нормативната уредба и образува цената на база на най-ниски разноски. Потвърдено беше, че за българските консуматори – газоразпределителни сдружения, топлофикациите и промишлеността остават всички изгоди от по-ниските цени на доставяния природен газ от Азербайджан и количествата, добивани от газовото вместилище в Чирен. Според данни на сдружението от началото на 2021 година до м. януари 2022 година тези ценови изгоди за потребителите са в общ размер от над 1 милиард лв., което резервира заетостта на компаниите и им дава конкурентни преимущества. На съвещанието ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов изрази очакване цената на природния газ, която „ Булгаргаз “ ЕАД ще предложи на 1.02.2022 година, да бъде доста по-ниска от досегашната цена. „ Това ще бъде сериозна поддръжка както за промишлеността, по този начин и за всички консуматори у нас “, съобщи той.

В одобрената цена на природния газ от 109,88 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от НРЦПГ и съставния елемент за компенсиране на разноски по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.
В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител. Въз основа на предоставените данни и документи към заявката и след инспекция на направените калкулации, Комисията утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се ползва от първо число на месеца, според чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката. При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар и от ресурси природен газ от ПГХ Чирен, изискванията по договорите за доставка от импорт за вътрешния пазар, както и усреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на Комисията са само да откри дали заявката на " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

При определянето на предстоящите доставни цени по отношение на образуването на цената на вход на газопреносни мрежи, според член 17, алинея 3 от НРЦПГ са регистрирани общото количество природен газ, планувано за доставка през месец февруари 2022 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти.

Решението на КЕВР за одобряване на цена на природния газ от 01.02.2022 година ще бъде оповестено на интернет страницата на регулатора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР