София. Когато наближи август, Столичният общински съвет взима все важни

...
София. Когато наближи август, Столичният общински съвет взима все важни
Коментари Харесай

Георги Свиленски към Фандъкова: За какво ще се използват парите от оскъпената с 60 млн. лв. билетна система на столичния транспорт

София. „ Когато наближи август, Столичният общински съвет взима все значими за софиянци решения и то за доста пари. Едно от тях е системата за таксуване и издаване на билети за градския превоз ”. Това сподели на конференция зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Той напомни, че още през януари 2016 година Столичният общински съвет гласоподава капиталовата стратегия на Центъра за градска подвижност /ЦГМ/, като е планувал 7 млн. евро за създаване на тикет-система. През октомври 2016 година ЦГМ реши да прави нова билет – система за 83 млн.лв., като параметрите на двете са едни и същи, само че разликата в цената е за 60 млн. лева Народният представител добави, че действителната стойност на такава система, съгласно специалисти е 35 млн. лева, дружно с поддържане за 8 години „ Откъде идва разликата до тези 83 млн.лв. и защо ще се употребяват? Отговор би трябвало да даде кметът на София, тъй като с тези пари могат да се изградят десетки детски градини ”, посочи Свиленски. Той изясни, че по проект първият вид е щял да бъде поддържан 2 години, а вторият 8, като за всяка година общината ще заплаща по 2 милиона лв.. Като се калкулират всички разноски, разликата в цената сред двете системи щяла да е най-малко 30 млн.лв. Той изрази съмнение, че компаниите с специалисти, които в действителност могат да изградят билет – системата, ще се окажат подизпълнители на спечелила „ компания – касичка ”, която ще се регистрира финансово някъде.
Като втори проблем Георги Свиленски означи заменките в столицата. По думите му през последната година Столична община ги е прикрива под форма на подаяние. Свиленски уточни изключително абсурден случай на подмяна на терен в кв. Слатина за други два, в кв. Лозенец и в кв. Оборище. „ Оценителят е еднакъв - госпожа Юлия Цекова, която оцени и „ Царските конюшни ” за 650 000 лева Защо все на нея се стопират? Чакам отговор от госпожа Фандъкова ”, сподели Георги Свиленски. Той осведоми, че въпросната подмяна се е случила след пет опита на СОС. „ Били са препоръчани два разновидността от оценителя. Разликата сред двата е 400 000 лв.. СОС обаче избира по-неблагоприятния. Питам госпожа Фандъкова – за какво ”, добави още Свиленски. Той беше безапелационен, че Българска социалистическа партия ще сезира административна прокуратура, тъй като по думите му има нарушаване и заобикаляне на закона.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР