София. Когато фактите говорят и боговете мълчат, нека сега видим

...
София. Когато фактите говорят и боговете мълчат, нека сега видим
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Когато фактите говорят и боговете мълчат, нека сега видим – богове ли са Заев и Пендаровски

София. Когато обстоятелствата приказват и боговете мълчат, дано в този момент забележим – богове ли са Заев и Пендаровски. Това съобщи проф. Николай Овчаров във връзка връзките по оста София - Скопие.
„ Отдавна се поканвам да опиша за странната орис на един мой другар от Северна Македония – известния там археолог Паско Кузман. Често го назовават основен идеолог на почналата през 2006 година „ антиквизация ” на страната, която тогава се наричаше БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония). Днес, улисани в препирнята дали Гоце Делчев е българин или македонец, забравихме, че единствено преди десетина години всички край Вардар бяха правнуци на Александър Велики. А зад този идиотизъм стояха налудничавите хрумвания на моя другар Паско.
С него се познаваме повече от три десетилетия още от далечната 1989 година, когато за пръв път се видяхме в Охрид. Тогава Паско си беше един добър археолог, получил положително обучение в Белград и проучващ покрайнините на античния град. Особено се интересуваше от некропола при Требенище – едно село край Охрид, където през 1918 година български бойци бяха разкрили няколко неповторими златни маски от преди 3000 години. После пък сърбите извадиха други златни предмети и през днешния ден най-ценното от това богатство се пази в София и Белград. Паско беше доста смутен, че при неговите последни разкопки излизаха единствено скромни находки “, съобщи Овчаров.

„ Все отново по-късно ориста му се усмихна. През 2002 година в Охрид той попадна на доста богат гроб с над 70 предмета от благородни метали, кехлибар, бронз, стъкло. В него Кузман откри златна погребална маска и златната ръкавица, идентични с такива от некропола при Требенище. А по-късно извади още гробове с над 400 златни предмета!
Всичко това не стана инцидентно, а тъй като Паско направи стремглава политическа кариера като деен член на ВМРО-ДПМНЕ. Така той се издигна и получи огромни благоприятни условия при ръководството на тази партия през 1998-2002 година Кузман бе персонален другар на премиера Любчо Георгиевски, който му обезпечи обилни средства за разкопки в Охрид. Но същинската популярност той закупи след 2008 година, когато ВМРО-ДПМНЕ още веднъж се върна на власт отпред с Никола Груевски. Тогава Кузман стана всесилният шеф на Управата за отбрана на културното завещание, а мълчешком бе разгласен за „ основен археолог на Македония ”. В неговите ръце се намираше ръководството на десетки милиони, предопределени да бъде пренаписана историята на страната “, уточни той.

„ На процедура охридянинът ръководеше една от най-мащабните археологически акции в международната история, в която на необятен фронт се разкриваха десетки обекти. А цел бе една маниакална концепция на Паско, за която знаех от дълго време. Както множеството тамошни историци, той е върл националист. Помня по какъв начин се дразнеше, когато в библиотеката на парижката Сорбона откри, че фишовете на всички издадени в тогавашна Югославия книги, даже и антибългарските, са включени в чекмеджето на България. Но за разлика от крадящите българско минало „ скопски историчари ”, Кузман бе в плен на маниакалната концепция за античния генезис на македонците.
Някога си мислех, че се майтапи, когато разпалено говореше за праотеца им – Александър Велики. Работата обаче стана „ играчка-плачка ”, когато Паско Кузман стартира да реализира своите визии в македонската столица. Чрез въздействието си върху Груевски, той стана главен мотор на програмата „ Скопие-2014 ”, стартирала през 2010 година Днес тя към този момент е реалност и всички са виждали бутафорния център на града с постройките в псевдокласически жанр и статуите на „ македонските ” герои. Централни са скулптурите на яздещия коня си Буцефал Александър и на бащата Филип, който му маха от стотина метра. Наоколо са изцяло несъвместими персонажи от византийския император Юстиниан Велики и българския цар Самуил, през светите братя Кирил и Методий и учениците им, до Гоце Делчев и Даме Груев. Нелепите светлинни резултати незабавно накараха хората да нарекат ансамбъла „ Скопие ленд ”, сподели още професорът.

„ Програмата провокира доста неодобрение в македонското общество и подигравки по света. А тезата за античния генезис на македонците бе подложена на яростна рецензия в ефирен спор не от някой различен, а от някогашния министър председател и другар на Кузман, Любчо Георгиевски. Това накара неговите някогашни политически другари небрежно да го пенсионират при започване на 2013 година Но това бе единствено началото на проблемите му. Две години по-късно против него бе повдигнато правосъдно обвиняване за корист с състояние и небрежно бе наказан на три години ефикасен затвор.
Не съм го чувал скоро, само че очевидно Паско продължава да има вяра в античния генезис на македонците и през днешния ден. Сега задачата му е да откри гроба на Александър Велики. „ Аз съм постоянно зад него, проследявам стъпките му! Страстта ми още от студентските дни е да намеря гроба му! ” Последно за него научих от журналиста Коста Филипов, че разправял из охридските кръчми по какъв начин ще търси гроба из Северна Македония.
Щеше да бъде смешно, в случай че не беше доста тъжно. Защото знам, че Паско е добър човек. Помня по какъв начин се разплака, когато в преди малко открита антична гробница в центъра на Охрид по небрежност счупиха дребния стъклен съд със сълзите на оплаквачките отпреди 15 века. Не инцидентно Паско е и един от положителните поети на Северна Македония “, съобщи той.

„ Но той е и образец какво може да направи македонизмът от един почтен човек. Защото, когато си откърмен с неистини, когато съзнанието ти е промивано от люлката, ти не си отговорен. Виновни са политиците, правилните на властта служби и най-много – „ скопските историчари ”, които чудесно знаят каква е историческата истина, само че напълно умишлено я изкривяват. Не инцидентно те бягат като демон от тамян от нея и арестуват книгите, които биха я посочили на хората край Вардар. Именно това се случи оня ден на границата с почтените другояче „ Български национални песни ” на братя Миладинови.
Но истината е като кокичето, което пробива към слънцето даже през януарския сняг. Добре е ние, българите, по-често да я демонстрираме на света, изключително когато е изречена от хора с голям интернационален престиж. Такъв е откривателят на великата минойска цивилизация и последовател на делото на Хайнрих Шлиман, английският археолог сър Артър Евънс. Заради откриването на античната столица Кносос и общите му заслуги в археологията през 1911 година крал Джордж V му присвоява рицарско звание! “, добави Овчаров.

„ Сър Артър обаче е изкушен и от политиката. Той обикаля надлъж и нашир Балканите и е изцяло наясно с етническата картина там. Ето какво написа той в британския „ Таймс ” на 1 октомври 1903 г:
„ Нека да стартира с поправката на една илюзия. Там (в Македония – Н. О.) няма „ македонци “. Там са българи....При заинтригуваните старания да се скрие същинското състояние, огромното превъзходство на българския детайл е единствено ненапълно признавано. Аз мога единствено да кажа, и то от мое персонално наблюдаване след изследване съвсем на цялата сърцевина на региона, че....практически цялата маса от население е славянска, говореща особено български диалекти. Българските приказва, като да вземем за пример слагането на члена след думата, се простират даже до Скопския регион, за който от време на време имат искания сърбите, на които същинската тирада стартира чак северно от Шар планина. Където пък гръцкият детайл при някои дребни градове, като Костур да вземем за пример, е в болшинство, той пък е превишен от многочислените български села в близост. Това огромно превъзходство на български детайл е един фактор в днешното състояние, който е бил доста скриван от статистики, формирани от гръцки източници. ”
Ето това е историческата истина. И още веднъж ще кажа: „ Когато обстоятелствата приказват и боговете мълчат ”. Нека в този момент забележим – богове ли са Заев и Пендаровски?! “, добави Овчаров.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР