София. КЕВР предвижда минимално изменение на цената на електрическата енергия

...
София. КЕВР предвижда минимално изменение на цената на електрическата енергия
Коментари Харесай

КЕВР предвижда минимално изменение на цената на електрическата енергия за битовите потребители с 3,3 % от 1 юли

София. КЕВР планува минимално изменение на цената на електрическата сила за битовите консуматори с 3,3 % от 1 юли, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране . Комисията откри запаси в системата, с които да обезврежда въздействието на нарасналите разноски за транспорт на електрическата сила. Комисията за енергийно и водно контролиране предлага цената на електрическата енергия за битовите консуматори от 1 юли да бъде променена приблизително с 3,3 %.

За клиентите на „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ/ плановете сочат нарастване на крайната цена с 2,39 %, за „ ЕВН България Електроснабдяване “ – с 3,46 %, за клиентите на „ ЕНЕРГО-ПРО Продажби “ – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия и цените за мрежовите услуги.

Това планува отчет към оповестения през днешния ден отчет към КЕВР за одобряване на цени в бранш " Електроенергетика " за новия регулаторен интервал 1.07.2022 - 30.06.2023 година
Независимо, че енерго-преносните предприятия обявиха доста повишение на своите разноски за транспорт, Комисията откри запаси в системата с цел да обезврежда този фактор. За да сведе до най-малко нарастването за битовите консуматори, КЕВР приложи регулаторни механизми във връзка с ценовия микс за контролирания пазар. Делът на електрическата енергия от АЕЦ Козлодуй се усилва до 30%. Намалява се цената на електрическата енергия от хидроцентралите на НЕК. Тези ограничения дават опция с цел да бъде обезщетено нарастването на разноските за транспорт на ЕСО и на електроразпределителните сдружения „ ЕВН България Електроснабдяване “, „ Електрохолд Продажби “ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби “.
С подхванатите от КЕВР регулаторни ограничения общото нарастване за битовите консуматори е единствено 3,3% за интервала 1.07.2022-30.07.2023 година По този метод те са предпазени от високата динамичност на цените на енергийните пазари, които доведоха до растеж от 45% за семействата в останалата част на Европа.
Предложението на Комисията за цени на електрическата енергия следва да бъдат прегледано навън съвещание, публично разискване и дефинитивно признати на 1 Юли 2022г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР