София. Кандидат-премиерът на Има такъв народ“ Антоанета Стефанова прие и

...
София. Кандидат-премиерът на Има такъв народ“ Антоанета Стефанова прие и
Коментари Харесай

Кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова прие и върна мандата за формиране на правителство

София. Кандидат-премиерът на „ ИТН “ Антоанета Стефанова одобри и върна мандата за образуване на държавно управление, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . В Гербова зала участваха ръководителят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов, както и Ивайло Вълчев.

Още в понеделник водачът на партията Слави Трифонов заяви в статус във „ Facebook ", че от „ ИТН " няма да вършат опити за сформиране на кабинет. Причината - нямат нужния брой депутати или сътрудници, с цел да се сътвори устойчиво ръководство.

В този случай следва президентът Румен Радев да връчи мандат на трета партия по негов избор. Ако и този опит не сполучи, президентът ще назначи длъжностен кабинет, който да приготви България за предварителни парламентарни избори.

„ Фокус “ напомня:
Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна мандата за образуване на държавно управление, откакто „ Демократична България " и „ ИТН " отхвърлиха диалози.

По същия метод като „ ИТН " и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата през 2013 година Тогава президентът в интервала 2012-2017 година Росен Плевнелиев връчи на Борисов проучвателния мандат за сформиране на нов кабинет. От своя страна Бойко Борисов му даде директория с правомощие, че е претендентът за министър председател на ГЕРБ. След това Борисов връчи на Росен Плевнелиев и отхвърли на най-голямата политическа мощ в Народното събрание да сформира държавно управление. Мотивът на Бойко Борисов тогава беше, че ГЕРБ нямат задоволително болшинство, с цел да обезпечат кворум в Народното събрание, което е обвързване точно на ръководещата партия. Другата причина беше, че Борисов не желаеше да бави връчването на мандата на Българска социалистическа партия, които през 2013 година бяха втора политическа мощ.

Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР